Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • De Ziua Limbii Române, administrația capitalei a depus flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din centrul capitalei și la busturile scriitorilor pe Aleea Clasicilor

De Ziua Limbii Române, administrația capitalei a depus flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din centrul capitalei și la busturile scriitorilor pe Aleea Clasicilor

   1629

Astăzi, 31 august 2023, când se împlinesc 34 de ani de la adoptarea alfabetului latin autoritățile capitalei au adus un omagiu Limbii Române.

Cu acest prilej, conducerea Primăriei Municipiului Chișinău și reprezentanții subdiviziunilor structurale au depus flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din scuarul care-i poartă numele, precum și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că este important ca să vorbim și să scriem corect în limba română, să ne inspirăm din operele marilor poeți, care au dezvoltat-o, iar pentru aceasta nu avem nevoie de legi speciale.

„În această zi, încă o dată în plus trebuie să ne gândim la literatura noastră remarcabilă și la operele poeților și scriitorilor de o valoare inestimabilă, care au contribuit la patrimoniul cultural comun”, a conchis primarul general.

Edilul capitalei a comunicat că municipalitatea a agreat să creeze, în preajma monumentului Ion și Doina Aldea Teodorovici, de pe str. Alexei Mateevici, un muzeu, un atelier de creație „Ion și Doina Aldea Teodorovici”. Noua instituție va prelua sediul actual al Direcției parcurile de cultură și odihnă, ai cărei angajați vor fi transferați în alt edificiu.

Manifestările cultural-artistice organizate de Primăria Chișinău cu ocazia Zilei Limbii Române, vor continua de la ora 16:00, în scuarul din strada pietonală Eugen Doga, cu un program de lectură publică pentru copii.

Între orele 17.00 și 18.30, copiii din clasele întâi vor recita poezii, iar cei mai activi vor fi premiați cu seturi de rechizite pentru școală. De asemenea, va fi organizat și un program distractiv de animație pentru cei mici, susținut de trupa Clounella.

Începând cu ora 19:00, locuitorii și oaspeții Capitalei se vor putea delecta cu un spectacol muzical „În aceeași limbă”, acompaniați de orchestra simfonică dirijată de Dumitru Cârciumaru. Vor evolua artiști îndrăgiți, precum: Mariana Bulicanu, Cristina Scarlat, Natalia Barbu, Cătălin Josan, Radu Dolgan, Adriana Babin, Tania Cerga, Brio Sonores, Vitalie și Cătălin Advahov. Programul muzical va fi îmbinat cu un recital de poezie în lectura lui Nicolae Jelescu.

La ora 21:00, sărbătoarea Limbii Române va culmina cu piese din repertoriul inegalabililor artiști Doina și Ion Aldea Teodorovici, interpretate de „Cristofor Aldea Teodorovici Orchestra” și soliștii Cristofor Aldea Teodorovici, Simona și Cătălin Josan.