Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ceremonie oficială de prezentare a întregului lot de 30 de autospeciale noi achiziționate în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”

   704

Primăria Municipiului Chișinău informează că vineri, operatorul municipal de salubritate, a prezentat în cadrul unui eveniment oficial, întregul lot de 30 de autospeciale noi, de model EFE pe șasiu de RENAULT, achiziționat în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”.

Proiectul a fost finanţat de Primăria Municipiului Chișinău și investitorii internaționali: Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).

La eveniment au participat: viceprimarii Ilie Ceban și Irina Gutnic, administratorul Î.M. Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, reprezentanții agentului economic care a livrat autogunoierele, ziariști etc.

Viceprimarul Ilie Ceban a menționat că noul lot de autospeciale pentru evacuarea deșeurilor menajere solide reflectă angajamentul Primăriei Municipiului Chișinău și a operatorului municipal de salubritate de a oferi servicii de calitate pe aspectul managementului deșeurilor din oraș.

Autospecialele sunt dotate cu tehnologii avansate, pentru asigurarea siguranței șoferilor în trafic, iar hamalilor ușurință în procesul de încărcare/descărcare a containerelor. Lotul conține 10 autogunoiere cu o capacitate de 13 m³, cu încărcare din spate și 20 de unități cu capacitatea de 16 m³.

De asemenea, autogunoierele sunt echipate cu motoare diesel Euro 6, care sunt mai puțin poluante.

Pe parcursul ultimului an, întregul efectiv de autospeciale din dotarea Î.M. Regia „Autosalubritate” a fost modernizat și extins, în total fiind achiziționate 44 de unități noi: 6 autospeciale cu încărcare laterală, de model ATRIKOD pe șasiu MAN, 8 cap tractoare Iveco și 8 semiremorci noi pentru transportarea deșeurilor municipale, precum și cele 30 de autospeciale de model EFE pe șasiu de RENAULT.

Primăria Municipiului Chișinău și operatorul municipal de salubrizare  vor continua să investească în modernizarea și extinderea parcului auto, pentru a spori eficiența și performanța serviciului de gestionare a deșeurilor.

Urmează construirea unei noi stații de transfer, cu o linie de sortare și modernizarea poligonului municipal de deșeuri de la Țînțăreni, precum și implementarea mai multor proiecte menite să sensibilizeze și să educe comunitatea pe aspectul importanței sortării deșeurilor.