Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Orare de circulaţie pentru microbuzele de linie

   10993

Primăria Municipiului Chişinău propune afişarea orarelor de circulaţie a microbuzelor de linie. Informaţia respectivă va fi amplasată la staţiile terminus, cât şi în interiorul unităţilor de transport.

Afişarea orarelor de circulaţie la linie a microbuzelor are ca scop asigurarea călătorilor cu transport pe tot parcursul zilei; verificarea respectării oralelor de circulaţie pe traseu din partea administratorilor de rute, cât şi din partea Direcţiei municipale Transport Public şi Căi de Comunicaţie privind calitatea serviciului prestat de către operatorii de transport.

Astfel, orarele de circulaţie propuse de municipalitate conţin ora de pornire la linie, traseul staţie cu staţie, minutul de sosire în fiecare staţie, precum şi intervalul de timp necesar a fi parcurs de la staţia terminus până la staţia care aşteaptă pasagerul. Atunci cetăţeanul aflat la o anumită staţie va fi informat despre perioada de aşteptare a unităţii de transport necesare pentru a ajunge la destinaţie.

În acest mod ar putea fi rezolvată şi problema legată de respectarea orarelor de circulaţie, dimineaţa şi seara, când adesea microbuzele de linie lipsesc, pentru că unele rute nu activează în afara orelor de vârf, pe când programul trebuie de asigurat între orele 6.00-23.00, a declarat primarul general. „Şi în cazul când microbuzele lipsesc de pe traseu, operatorii de transport trebuie să fie sancţionaţi pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu", a subliniat Dorin Chirtoacă.

Totodată, prin respectarea orarelor de circulaţie ar fi soluţionată problema vizavi de disciplină şi viteza de circulaţie pe traseu, în condiţiile când până în prezent, conducătorii de microbuze se deplasează lent la început de linie şi foarte rapid la final, „or, cu asemenea orar, şoferii au obligaţia să respecte o viteză constantă", a mai spus primarul de Chişinău.

Pentru liniile de microbuz cu o singură staţie terminus va fi suficient un singur orar de circulaţie, iar pentru cele cu 2 direcţii va fi nevoie de 2 grafice de circulaţie: tur şi retur.

Pe orarele de circulaţie va fi indicat numele administratorului de linie, cu coordonatele acestuia, dar şi a Direcţiei Transport. Astfel cetăţenii vor putea depune plângeri sau obiecţii în vederea îmbunătăţirii serviciului de transport public.

Dacă această iniţiativă îşi va dovedi utilitatea, va fi emisă o dispoziţie de implementare şi va fi dat termen transportatorilor pentru prezentarea orarului complet şi exact pentru fiecare rută.

Anexat - model orar de circulaţie a microbuzelor.