Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Calitatea apei în bazinele acvatice din municipiul din Chişinău

   4245

Primăria municipiului Chişinău atenţionează că scăldatul în lacurile din zonele de agrement din capitală este interzis. Potrivit verificărilor de laborator, efectuate de către Centru de Sănătate Publică pe parcursul lunii iunie, calitatea apei din lacurile capitalei, dar şi din râul Nistru nu corespunde cerinţelor sanitar-epidemiologice.

Rezultatele investigaţiilor privind calitatea apei din râul Nistru, a lacului Vatra, dar şi a lacurilor din Pădurea-parc „Râşcani", Parcul „Valea Trandafirilor", Parcul „Valea Morilor" şi Parcul „La Izvor" denotă un risc sporit de înbolnăvire în timpul scăldatului.

În acest sens, municipalitatea informează că poluarea solului în zonele de agrement ca rezultat al activităţii cetăţenilor este una din cauzele principale care duce la infectarea apei. Aceasta are loc odată cu scurgerile în apele lacurilor în timpul ploilor.

De notat că serviciile municipale de profil efectuează zilnic salubrizarea zonelor de agrement. În zilele de odihnă, când numărul vizitatorilor este mare, sunt antrenate 6-8 persoane pentru evacuarea gunoiului menajer. Zilnic este afânat nisipul, iar în acest sens, a fost sporită cantitatea de nisip cu circa 1600 m³ pe plajele lacurilor din Pădurea-parc „Râşcani", Parcul „Valea Trandafirilor" şi Parcul „La Izvor".

Pe perioada sezonului estival, cetăţenii care se odihnesc în zonele de agrement sunt rugaţi să respecte curăţenia şi normele de igienă, să utilizeze sursele de apă potabilă, cabinele de duş instalate pe plajele lacurilor din capitală.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău