Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Viceprimarul municipiului Chișinău, dna Olga Ursu, a participat la Conferința online privind cooperarea între provincia Henan, China și Republica Moldova

   1168

Viceprimarul municipiului Chișinău, dna Olga Ursu, împreuna cu reprezentanții Direcției relații externe din cadrul Primăriei au participat la Conferință online privind cooperarea între provincia Henan, China și Republica Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe aspecte de colaborare între Republica Populară Chineză și Republica Moldova, inclusiv cele privind dezvoltarea unei cooperări bilaterale dintre Guvernul Provinciei Henan și Primăria municipiului Chișinău.

În context, dna Olga Ursu a menționat că preocuparea permanentă a municipiului Chișinău este de a asigura cetățenilor condiții bune de trai, prin realizarea politicilor de dezvoltare a orașului. Iar pentru consolidarea relațiilor bilaterale dintre orașul Chișinău și Provincia Henan, municipalitatea este deschisă pentru aprofundarea relațiilor de colaborare în diverse domenii, precum:

economie și comerț:

-organizarea de târguri si expoziții pentru promovarea bunurilor și serviciilor;

- sprijinirea la nivel local a cooperării industriale și comerciale, precum și a cooperării directe între întreprinderi;

- realizarea etapelor de pregătire profesională;

 educație:

- trening-uri, concursuri de poezie și cântec;

- organizarea de seminare tematice;

- schimb de experiență între profesori;

cultură, turism și sport:

- expoziții de lucrări ale artiștilor plastici și meșterilor populari,

- organizarea schimbului de cărți și manuale între instituțiile de învățământ;

- organizarea de competiţii sportive cu participarea echipelor din ambele oraşe, promovarea turismului;

Domeniul IT:

- proiecte digitale în educație,

- dezvoltarea parcurilor IT în medii urbane;

- sisteme de control al traficului,

- E - management pentru sectorul public;

La eveniment au mai participat: dl Yan Wenbin, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, dl Dumitru Braghis, Ambasadorul RM în Republica Populară Chineză, Guvernatorul Provinciei Henan, Primarul orașului Pingdingshan și alte oficialități din Republica Moldova și Republica Chineză.

E de menționat că Henan este o provincie situată în partea centrală a Chinei, cu o suprafață de 167.000 km² și cu o populație de peste 96 milioane de locuitori. Provincia este considerată locul apariției civilizației chineze. Henan este a V-a cea mai mare economie provincială a Chinei și cea mai mare dintre provinciile interioare, având în jurisdicție 17 orașe.

În perioada următoare, municipiul Chișinău va iniția o scrisoare de intenție privind stabilirea și dezvoltarea relațiilor bilaterale cu provincia Henan, precum și încheierea unui Acord de colaborare/înfrățire.