Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ajustarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău

   2099

Consiliul Municipal Chișinău a votat marți ajustarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău, în legătură cu majorarea cheltuielilor operatorului de salubrizare, în special în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice.

Modificarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor a venit la solicitarea motivată a ÎM Regia „Autosalubritate", precum și conform normelor de acumulare a deșeurilor pentru locuitorii municipiului Chișinău.

Plata pentru evacuarea deșeurilor se va calcula în baza normelor pe tipuri de consumator.

Astfel, noile tarife lunare propuse de ÎM Regia „Autosalubritate" sunt:

-         pentru o persoană fizică locatară la bloc - 17,5 lei, față de 9,25 lei cât este acum;

-         pentru o persoană fizică care locuiește în casă particulară la sol - 35 lei, față de 18,5 lei cât este acum;

-         pentru agenții economici/entitățile din orașul Chișinău - 210 lei (fără TVA) pentru 1 m³ de deșeuri;

-         Pentru serviciile prestate populației din orașul Chișinău - 105 lei (fără TVA) pentru 1 m³ de deșeuri.

E de menționat că pensionarii și familiile social vulnerabile din capitală vor beneficia de compensații la plata lunară pentru evacuarea deșeurilor pe care le generează.

Ajustarea tarifelor a fost necesară pentru a nu duce întreprinderea la falimentare, precum și în scopul reglementării și estimării cât mai corecte și eficiente a consumurilor și cheltuielilor, suportate de către operatorul municipal de salubrizare, la îndeplinirea lucrărilor de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor.

În prezent, municipiul Chișinău are cel mai mic tarif din țară, precum și din țările vecine, pentru evacuarea, transportarea și depozitarea deșeurilor municipale.

Reamintim că, proiectul de decizie privind ajustarea tarifelor pentru evacuarea transportarea și depozitarea deșeurilor municipale din Chișinău a fost elaborat, prezentat de către experți și consultat cu cetățenii.

Pentru îmbunătățirea calității serviciului municipal de evacuare, transportare și depozitare a deșeurilor, APL Chișinău, împreună cu Î.M. Regia „Autosalubritate", implementează proiectul „Deșeuri Solide Chișinău", care are drept scop gestionarea eficientă a deșeurilor municipale, protejarea mediului și prestarea serviciilor de calitate, pentru un oraș confortabil și curat.