Prima      Contact      Harta
 

Prima » Serviciul de presă » Comunicate de presă » Leonida Lari, petrecută în ultimul drum
Leonida Lari, petrecută în ultimul drum
Tipar
13.12.2011  
  Accesări: 3640 

Primăria municipiului Chişinău deplânge moartea Leonidei Lari, poetă, publicistă,  şi politician, deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi al României, unul din liderii Mişcării de Eliberare Naţională, militantă activă pentru independenţa Republicii Moldova, pentru revenirea la alfabetul latin şi pentru declararea limbii române drept limbă de stat. Leonida Lari a decedat duminică, 11 decembrie curent, iar astăzi a fost înmormântată în Cimitirul Central din Chişinău, din str. A. Mateevici.

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, alături de angajaţi ai Primăriei municipiului Chişinău şi consilieri municipali, a fost prezent la funeraliile Leonidei Lari. Edilul-şef al Chişinăului a exprimat condoleanţe familiei şi celor apropiaţi, menţionând că moartea poetei este o pierdere enormă pentru întreg neamul românesc. În context, Dorin Chirtoacă a propus ca una din străzile din Chişinău să fie redenumită în memoria Leonidei Lari.

Leonida Lari s-a născut la 26 octombrie 1949, la Bursuceni, Sângerei, într-o familie de pedagogi. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău. A lucrat la Muzeul de Literatură „Dimitrie Cantemir", iar în perioada anilor 1988 - 2003, a fost redactor-şef al primei publicaţii în grafie latină din Republica Moldova, „Glasul Naţiunii". A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, al Republicii Moldova, iar din 1992 a fost deputat în Parlamentul României, în mai multe legislaturi.

A publicat peste 20 de volume de poezie şi proză şi a tradus din marea poezie universală. A obţinut mai multe premii pentru literatură, inclusiv Premiul Academiei Române pentru poezie „Mihai Eminescu". În anul 1996 a fost decorată de către preşedintele Republicii Moldova cu „Ordinul Republicii", cea mai înaltă distincţie de stat.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase:
 
Prima » Serviciul de presă » Comunicate de presă » Leonida Lari, petrecută în ultimul drum
Centrul de informare şi documentare:
Tel:+ 373 22 20 17 07, + 373 22 20 17 26
Fax +373 22 22 31 45
E-mail: drp@pmc.md

Telefonul de încredere anticoruptie
(022) 22-32-53
Actualizat: 05.12.2016
Vizitatori: 5492703
  PrimaPrima  ContactContact  HartaHarta
 Creat de Trimaran
 
     

Spre