Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul Dorin Chirtoacă, întrevedere cu un grup de comercianţi de pe str. Mitropolit Varlaam

   2364

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, s-a întâlnit astăzi cu un grup de comercianţi ambulanţi, care activează pe str. Mitropolit Varlaam, în zona Pieţei Centrale din capitală. Vânzătorii stradali s-au arătat nemulţumiţi de faptul că sunt amendaţi de poliţie sau inspectorii fiscali pentru că-şi desfăşoară activitatea în stradă.

În context, primarul Dorin Chirtoacă a menţionat că rezolvarea acestei probleme reprezintă un imperativ al timpului, iar Strategia Comerţului din municipiul Chişinău, document aprobat recent de către autorităţile locale, vine să soluţioneze problema comerţului în centrul oraşului. Potrivit primarului general, în următorii ani comerţul cu produse nealimentare în Piaţa Centrală, dar şi în zona centrală în general, va fi interzis. „Oferta Primăriei pentru toţi care vând în stradă este să meargă în pieţele autorizate sau în Piaţa Centrală, pentru oamenii comercializează produse alimentare. În continuare vom promova intensiv acest mesaj - comerţul doar în pieţe sau locuri autorizate. Toţi vor trebui să se conformeze acestor cerinţe. Or, la ora actuală pieţele dispun de locuri libere, iar în jurul Pieţei centrale avem câteva pieţe neautorizate improvizate", a subliniat Dorin Chirtoacă.

În altă ordine de idei, primarul de Chişinău a declarat că pentru buna organizare şi gestionarea eficientă a comerţului sunt necesare operarea unor modificări a legislaţiei în vigoare. „Legea trebuie să stabilească clar atribuţiile fiecărei instituţii, inclusiv cine aplică sancţiuni pentru comerţul stradal. Oamenii cer Primăriei soluţionarea problemei, iar Primăria nu are nicio pârghie legală pentru a rezolva situaţia. Nici Poliţia nu are împuternicirile necesare pentru a aplica amenzi pentru comerţul stradal. Ceea ce avem la ziua de azi este o încercare nereuşită de a pasa responsabilităţile de la o instituţie la alta", a conchis Dorin Chirtoacă.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău