Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Personalități marcante ale Chișinăului-In memoriam Ion T. Costin

   5158

Primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu administrația satului Ghidighici şi Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat duminică, 18 ianuarie 2015, un șir de acţiuni comemorative dedicate împlinirii a 75 de ani de la trecerea în nemurire a lui Ion Costin, deputat în Sfatul Ţării, Primar de Chişinău în anii 1933 - 1937.

Șirul de activități a început cu o depunere de flori la mormântul lui Ion Costin din Cimitirul Central din capitală, la care au participat reprezentanți ai municipalității, manageri ai instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău, oaspeți din România, istorici, politicieni și cetățeni simpli.

"Ion Costin este o personalitate care reprezintă mai mult decât un sat, mai mult decât un oraș, el reprezintă o națiune întreagă", a remarcat viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, în deschiderea simpozionului științific "Personalități marcante ale Chișinăului. In Memoriam Ion T. Costin, deputat în Sfatul Țării, Primar de Chișinău, 75 de ani de la trecerea în nemurire", desfășurat la Ghidighici, localitatea de baștină a fostului primar.

Viceprimarul capitalei a subliniat că Ion T. Costin este cel care a inițiat sărbătorirea Hramului orașului Chișinău, în 1936, dar și primarul care a înlocuit pentru prima dată denumirile rusești de instituții de învățământ, unități administrativ-teritoriale, simbolici, străzi etc., aducându-le în arealul românesc.

Potrivit cercetătorilor, în perioada interbelică, la cârma Chișinăului s-au aflat politicieni care au făcut parte din Sfatul Țării. "Cel puțin 8 deputați din Sfatul Țării au fost primari de Chișinău", a precizat istoricul Ion Negrei.

În cadrul simpozionului, gimnaziului nr. 79 din s. Ghidighici i-a fost conferit numele lui Ion Costin. "Noi ne vom strădui să realizăm tot ceea ce ne propunem, pentru că vom fi vegheați de sus de Ion Costin. Vom purta acest nume cu cinste și mare onoare", a menționat directorul gimnaziului din Ghidighici, Violeta Ursu.

Ion Costin a fost fondatorul publicației "Gazeta Basarabiei", dar a publicat și în paginile altor ediții periodice. Sub pseudonimul Gh. Dighiș, în 1915 a publicat broșura "Sub jug străin", în care descrie viața basarabenilor sub ocupație rusească. În anul 2011, lucrarea a fost reeditată cu suportul Primăriei municipiului Chișinău.

    

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău