Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general Dorin Chirtoacă s-a întâlnit cu jurnalişti din statele Uniunii Europene

   1927

Primarul general Dorin Chirtoacă i-a primit pe un grup de 16 jurnalişti care reprezintă importante instituţii mass-media din statele Uniunii Europene. 


 


În cursul întâlnirii, discuţia s-a axat pe situaţia din Republica Moldova, precum şi perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova. Dorin Chirtoacă le-a vorbit jurnaliştilor europeni despre nefuncţionalitatea instituţiilor democratice din Republica Moldova, despre autonomia locală, lipsa perspectivelor reale de integrare europeană a statului nostru, dublele standarde ale guvernării în politica externă, precum şi despre perspectiva sumbră a alegerilor parlamentare. 


 


Jurnaliştii au fost interesaţi de situaţi din stânga Nistrului şi soluţia pentru conflictul transnistrean. De asemenea, presa străină s-a interesat de felul în care au fost câştigate alegerile în Chişinău în condiţiile când mass-media din Moldova este hărţuită de putere. Un alt subiect interesant pentru jurnalişti a fost şi perspectivele relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, precum şi colaborarea cu Rusia. 


 


Vizita de documentare în Republica Moldova a jurnaliştilor europeni a fost organizată de Centrul European de Jurnalism, organizaţie internaţională cu sediul la Bruxelles, în parteneriat cu Centrul Independent de Jurnalism, în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană. 


 


Proiectul intitulat “Politici europene de vecinătate. Securitatea regională şi minorităţile”, prevede organizarea unui şir de întâlniri cu responsabili de la diferite instituţii guvernamentale, deputaţi, reprezentanţi ai societăţii civile etc., pentru a afla, din prima sursă, informaţii ce ţin de politica de integrarea europeană a RM, securitatea europeană, situaţia grupurilor etnice, soluţionarea diferendului transnistrean, etc. 


 


Jurnaliştii care au vizitat Primăria mun. Chişinău sunt Belgia, Spania, Portugalia, Germania, Finlanda, Cehia, Slovacia, România şi alte ţări membre UE.


 


Direcţia Relaţii Publice,


Primăria mun. Chişinău