Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Precizări privind activitatea grupelor cu program prelungit în municipiul Chișinău

   932

Primăria Municipiului Chișinău informează că instituțiile educaționale își continuă activitatea în contextul funcționării grupelor cu program prelungit, iar responsabilii din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport vor oferi suport metodologic referitor la implementarea corectă a mecanismului propus prin Regulamentul provizoriu despre finanțarea grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ general din municipiul Chișinău.

Acest subiect a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi și-a exprimat speranța că acest mecanism va aduce o plus valoare în relațiile dintre instituții și părinți, având în vedere că anterior, până la situația curentă, când municipalitatea finanța costul grupelor pentru 3 ore academice, părinții achitau și ei sume de până la 1200 lei lunar pentru funcționalitatea acestora.  

„Odată cu implementarea noului mecanism va fi o claritate în ceea ce privește plățile pentru activitatea grupelor, care vor fi făcute oficial, prin Trezoreria de Stat”, a specificat șeful DGETS.

Totodată, e de menționat că APL Chișinău își asumă angajamentul de a acorda facilități familiilor social-vulnerabile, astfel, 20% din numărul total de elevi înscriși la grupele prelungite, circa 6000 de copii din categoria enunțată (familii cu mulți copii, monoparentale, în care unul dintre părinți este cu grad de dezabilitate, cu statut de tutore sau curatelă, neangajați în câmpul muncii), vor beneficia de gratuități la frecventarea grupelor, precum și de mese gratuite.

Amintim că din anul 2024, Primăria Chișinău este în imposibilitate de a finanța activitatea grupelor cu program prelungit, în contextul situației impuse de Guvern și presiunii de 1,3 miliarde de lei asupra bugetului municipal. Începând din 3 ianuarie 2024, APL Chișinău doar a modificat sursa de finanțare a grupelor cu program prelungit, însă acestea continuă să activeze.