Masă rotundă „Artistul plastic Gheorghe Vrabie: Contribuții la formarea identității simbolice a Chișinăului”

   443

Primăria Municipiului Chișinău informează că pe data de 21 martie 2024, ora 14:30, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, se va desfășura Masa rotundă cu genericul „Artistul plastic Gheorghe Vrabie: Contribuții la formarea identității simbolice a Chișinăului”, organizată cu prilejul a 85 ani de la nașterea artistului.

În cadrul reuniunii vor avea prezentări pe marginea subiectului diverși cercetători și experți în domeniu: Silviu ANDRIEȘ-TABAC, doctor în istorie, conferențiar, cercetător, Heraldist de Stat al Republicii Moldova, Elena MUSTEAȚĂ, cercetător științific, lector la Facultatea de Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă”, Aliona GRATI, doctor habilitat în filologie, directorul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”, USM.

În cadrul evenimentului va fi prezentat și filmul documentar „Artistul plastic Gheorghe Vrabie: Contribuții la formarea identității simbolice a Chișinăului”, realizat în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”.

Gheorghe VRABIE (21 martie 1939 – 31 martie 2016), a fost un artist plastic, grafician din Republica Moldova. A studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Sankt Petersburg.

Artistul a debutat în calitate de grafician în 1961, ilustrând mai multe volume din literatura română și universală. Interesul său a fost îndreptat către autorii: Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Paul Valery, Dante, Logos.

A participat la activități expoziționale în diverse orașe ale lumii: București, Moscova, Sankt Petersburg, Bratislava, Viena, Washington ș.a.
Gheorghe Vrabie este autorul Stemei Republicii Moldova, a Drapelului Municipiului Chișinău și al design-ului valutei naționale.
În anul 1998 graficianul s-a învrednicit de distincția „Maestru în Artă”, iar în 2000 – de medalia „Mihai Eminescu”.

În anul 2010, lui Gheorghe Vrabie i-a fost conferită cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova – „Ordinului Republici”.