Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere executate pe parcursul săptămânii 06-12 noiembrie 2023

   1208

Primăria Municipiului Chișinău informează că pe parcursul săptămânii trecute (06-12 noiembrie 2023), drumarii din capitală au fost antrenați în diverse lucrări de reparație și întreținere a drumurilor publice municipale, precum și de lichidare a consecințelor ploii torențiale de sâmbătă, 11 noiembrie.

Astfel, pe o suprafață totală de circa 1.300 m² de carosabil, au fost executate lucrări de lichidare a situațiilor de avariere prin plombări, iar cca 2.000 m² au fost pregătiți, prin lucrări de frezare, pentru asfaltare în săptămâna curentă.

Lucrările de plombare au vizat căile de acces în curțile blocurilor de locuințe și către instituțiile de învățământ, cele pe care se deplasează transportul public municipal și alte drumuri publice, precum și amenajarea trotuarelor pietonale în sectoarele orașului. Pe str. Nicolae Milescu-Spătaru s-a intervenit la construirea unui trotuar, fiind montate borduri și amenajat pietriș, iar pe partea carosabilă a fost frezat învelișul asfaltic pe o suprafață totală de 1000 m².

Lucrări privind reabilitarea trotuarelor au fost executate și pe străzile: Uzinelor, Miron Costin și Liviu Rebreanu, iar pe str. Sprâncenoaia a fost reconstruită o trecere pietonală.

Drumarii de la Î.M. Regia „Exdrupo” au intervenit și cu lucrări de salubrizare, la curățarea, deznămolirea și spălarea canalizării pluviale, urmare a ploilor abundente din săptămâna trecută.

Astfel, peste 1700 de guri de captare a apelor pluviale au fost curățate de nămol, frunze și gunoaie, iar alte elemente (fântâni, grilaje, capace) au fost reparate. Lucrări de salubrizare au fost executate și pe drumurile publice, în pasajele subterane și la stațiile de așteptare a transportului public, iar pe cele mai importante artere din oraș a fost spălat carosabilul.

Pentru asigurarea condițiilor de securitate la trafic, au continuat lucrările de restabilire a marcajului rutier la trecerile pentru pietoni și în stațiile de așteptare, astfel de acțiuni fiind realizate pe o suprafață totală de peste 700 m², iar peste 70 de indicatoare rutiere au fost supuse lucrărilor de reparație sau mentenanță.

În cadrul proiectelor dezvoltate de Direcția Generală Mobilitate Urbană, prin intermediul antreprenorilor contractați, continuă lucrările de reabilitare a podului din str. Mihai Viteazul. Pe străzile Alexandru cel Bun și Tighina au fost finalizate toate lucrările prevăzute în contract, cu ieșirea în teren a reprezentanților beneficiarului și ai agentului economic, pentru evaluarea calității lucrărilor executate.

În același timp, pe strada 31 August 1989, la sfârșitul lunii noiembrie este planificată recepția la terminarea lucrărilor, în legătură cu finalizarea procesului de conservare a tronsonului cuprins între străzile Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin. Zona urmează a fi securizată, pentru a nu admite accesul autoturismelor pe zona acoperită cu caldarâm.