Pagina oficială a Municipiului Chișinău

La poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni continuă lucrările din etapa a II-a de consolidare a digului de protecție

   1079

Primăria Chișinău informează că la poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni continuă lucrările din etapa a II-a pentru consolidarea digului de protecție.

Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Chișinău în cooperare cu Fondul Ecologic Național, iar din lucrările prevăzute s-a reușit forarea a 57 de piloni de sprijin din cei 80 care urmează a fi instalați, sudarea carcaselor pilonilor de sprijin, forarea și betonarea sondelor cu adâncimea de circa 6-17 metri. Totodată, a fost amenajat drumul de acces al șantierului nr. 2 și au fost forate 15 drene verticale.

În prezent, pe teren se lucrează la demontarea țevilor metalice existente, care vor fi înlocuite cu altele din beton armat, ce trec prin corpul digului pentru scurgerea apelor pluviale și a levigatului acumulate în rigolă.

Reamintim că Proiectul privind lucrările de consolidare a barajului de la poligonul de depozitare a deșeurilor din Țânțăreni, prevede lucrări finale de întărire a digului de protecție, stabilizarea terasamentelor, forare a 130 de piloni de sprijin, montarea chiuvetelor din beton, construcția drenajului, amenajarea și consolidarea acostamentelor, asfaltarea drumului pe dig etc.

În prima etapă au fost betonate sonde și instalați 50 de piloni de stabilizare, precum și a fost amenajat drumul temporar pe dig, platforma de întoarcere a transportului.

Proiectul a fost inițiat în noiembrie 2020, fiind finanțat de Primăria Municipiului Chișinău (15% din costul lucrărilor) în cooperare cu Fondul Ecologic Național (85 % din investiții). Suma totală a lucrărilor este de cca 30 de milioane de lei, pentru prima etapă fiind cheltuiți 6,15 milioane lei, iar pentru a doua au fost alocați cca 24 milioane de lei.

De menționat că, în luna curentă, Î.M. Regia „Autosalubritate" va lansa achiziția internațională și pentru modernizarea depozitului Țânțăreni. În ultimii trei ani, municipalitatea a investit în acest obiectiv peste 100 mil. lei, dar urmează a mai fi  investiți încă cca142 mil. lei.