Dorin Chirtoacă: În pofida tuturor dificultăţilor, în anul 2008 activitatea Primăriei Chişinău a fost una mai eficientă

   2163

În ajunul Revelionului, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a susţinut conferinţa de presă de sfârşit de an, în cadrul căreia a făcut bilanţul activităţii autorităţilor publice municipale pentru anul 2008, dar şi a trasat obiectivele administraţiei capitalei pentru anul viitor. 
Potrivit edilului de Chişinău, e regretabil ca în ajunul Anului Nou, când se fac bilanţuri şi se trasează noi priorităţi, municipalitatea trebuie să se confrunte cu problemele ce ţin de asigurarea calitativă a oraşului cu căldură. Dorin Chirtoacă a reamintit că, odată cu scăderea temperatura aerului până la  - 10 C0 , SA „CET – 2” nu a ridicat temperatura agentului termic la circa 80 C0 , conform graficului de temperatură la ieşire din centrală, dar a coborât-o la 65 C0 . Primarul general a informat că pentru depăşirea situaţiei, Primăria Chişinău a solicitat intervenţia Guvernului R. Moldova, proprietarul întreprinderii S.A. „Centrala Electrică cu Termificare Nr.2” (CET – 2 ) în vederea determinării acesteia să respecte obligaţiile contractuale şi să furnizeze căldură populaţiei în conformitate cu parametrii termici prevăzuţi de lege. Dorin Chirtoacă a subliniat că în cazul în care executivul nu va reacţiona la solicitările Primăriei Chişinău, vor fi recalculate facturilor cetăţenilor proporţional cu cantitatea de agent termic de care sunt lipsiţi locuitorii municipiului. 
În altă ordine de idei, primarul general a făcut şi un bilanţ al activităţii autorităţilor publice locale pentru anul 2008. Dorin Chirtoacă a spus că datorită eforturilor conducerii Primăriei, activitatea administraţiei municipale a devenit mai transparentă, fiind asigurat accesul cetăţeanului la informaţia de interes public, sursele financiare au fost gestionate mult mai eficient, iar cu bani mai puţini s-a reuşit realizarea mai multor lucrări. De asemenea, au fost întreprinse măsuri ce au contribuit la eficientizarea activităţilor subdiviziunilor administraţiei locale. În context, şeful administraţiei municipale a concluzionat că în pofida tuturor presiunilor, şantajului, trădărilor, nesubordonării poliţiei faţă de autorităţile locale şi neexecutarea dispoziţiilor primarului, activitatea Primăriei a fost una mai eficientă ca în anii precedenţi. 
În special, Dorin Chirtoacă s-a referit la realizările din anul 2008. Aici au fost subliniate mai multe proiecte, inclusiv aprobarea regulamentului de acordare a compensaţiilor la căldură pentru unele categorii de populaţie, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii în toate sectoarele municipiului, lansarea programului de construcţie a mansardelor, iniţierea dialogului cu Uniunea Europeană pentru acordarea directă către autorităţile locale a mijloacelor financiare pentru realizarea diferitor lucrări, desfăşurarea proiectului „Dezvoltarea municipiului Chişinău”, de comun cu PNUD Moldova. 
De asemenea, primarul general a relatat că deşi nu s-a reuşit până la finele anului curent aprobarea bugetului municipal pentru anul 2009, pentru anul viitor autorităţile locale intenţionează să lanseze mai multe proiecte pentru prosperarea Chişinăului şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor municipiului. Printre proiectele prioritare se numără lansarea programului de construcţie a locuinţelor prin metoda ipotecară, chestiune care, deşi a fost inclusă de mai multe ori pe ordinea de zi a consiliului, n-a fost susţinută de unele fracţiuni politice, reconstrucţia Staţiei de epurare a apelor, demararea construcţiei Uzinei de prelucrare a deşeurilor menajere, reconstrucţia lacului Valea Morilor, renovarea unui parc de troleibuze. De asemenea, vor continua şi proiectele anunţate anterior. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău