Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfășurarea campaniei de salubrizare de primăvară, săptămâna 18-24 martie 2024

   441

Primăria Municipiului Chișinău informează că în cadrul Campaniei de salubrizare „Curățenia generală de primăvară”, săptămâna: 18-24 martie 2024, au continuat lucrările de salubrizare a străzilor și trotuarelor, a curților de bloc și a locurilor de uz comun, a zonelor verzi și spațiilor riverane bazinelor acvatice.

Din sfera locativ-comunală au fost antrenați zilnic în lucrări câte 400 de muncitori, angajați ai subdiviziunilor și întreprinderilor municipale. Aceștia au intervenit la salubrizarea curților blocurilor de locuințe, inclusiv terenuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, platformele de colectare a deșeurilor menajere, precum și stațiile de așteptare a transportului public.

În procesul de salubrizare a fost implicată și tehnica specializată din cadrul ÎMPSL-urilor, zilnic fiind pe teren între 7 și 32 de unități, pentru încărcarea și evacuarea deșeurilor vegetale.

De asemenea, au fost desfășurate lucrări de demolare a gheretelor, a porților, gardurilor și dispozitivelor anti-parching improvizate/neautorizate pe terenurile publice, demontarea și evacuarea elementelor uzate din metal, de pe terenurile de joacă din curțile blocurilor de locuințe.

În perioada de referință au fost evacuate deșeuri din construcție, frunziș și ramuri uscate. În acest sens, săptămâna trecută au fost efectuate 229 de curse de deșeuri.

Concomitent cu lucrările de salubrizare manuală a fost efectuată și salubrizarea mecanizată a arterelor principale și secundare, precum și a trotuarelor cu ajutorul utilajelor „Hako” și aspiratoarelor atașabile la tractoare.

În aceste lucrări au fost antrenate zilnic circa 20 de unități de tehnică, iar duminică –10 unități. Totodată, ÎMSL-urile de sector au efectuat spălarea trotuarelor și stațiilor de așteptare a transportului public din gestiunea acestora, printre care ÎMSL Botanica - au fost spălate trotuarele din bd. Cuza Vodă (bd. Dacia-str. Sarmizegetusa); ÎMSL Centru - trotuarele din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (partea pară și impară), str. Vasile Alecsandri (partea pară și impară), str. 31 August 1989 (partea pară și impară), str. Alexei Mateevici (partea pară și impară), stațiile din zona centrului istoric și din cartierul Telecentru; ÎMSL Buiucani - trotuarele din str. Vasile Lupu, str. Onisifor Ghibu, str. Paris, str. Alexei Șciusev; ÎMSL Ciocana - a spălat trotuarele din bd. Mircea cel Bătrân, precum și mobilierul urban.

În același timp, angajații Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” au intervenit la identificarea și lichidarea gunoiștilor neautorizate din albia râului Bâc, râulețului Durlești, Lunca Gâștii etc. Ca rezultat au fost colectate și evacuate 37 de curse de deşeuri vegetale şi 44 de curse de deşeuri menajere, inclusiv crengi tăiate ca urmare a lucrărilor silvotehnice.

În paralel, în toate sectoarele orașului sunt desfășurate acțiuni de curățare a arborilor și de reînnnoire a spațiilor verzi.

La rândul lor, angajații ÎM Regia „Exdrupo” au executat lucrări de salubrizare manuală și mecanizată a străzilor, curățarea pasajelor subterane, spălarea parapetelor arterelor de circulație, curățarea canalizării pluviale și verificarea/întreținerea zonelor cu risc sporit de inundație.

Cetățenii capitalei sunt îndemnați să păstreze curățenia în spațiile publice și să se implice în acțiunile Campaniei „Curățenia generală de primăvară”, prin salubrizarea curților blocurilor de locuințe dar și prin participarea voluntară la acțiuni de salubrizare a pădurilor-parc în care se recreează la sfârșit de săptămână, pentru a avea un oraș mai verde și mai curat.

Amintim persoanelor fizice și juridice că, potrivit prevederilor art.181, Cod Contravențional al Republicii Moldova, agenții constatatori din cadrul preturilor de sector, din cadrul Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare și reprezentanții Poliției, pot aplica amenzi pentru neasigurarea curățeniei pe teritoriile aflate în gestiune.