Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Creşte nivelul apei râului Nistru şi apare riscul de inundare în zona Vadul lui Vodă

   2874

Din cauza riscului inundaţiilor în zona de odihnă a orăşelului Vadul lui Vodă, survenit în urma ploilor din ultimele zile, primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a convocat astăzi şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale a mun. Chişinău. 


 


Şeful Departamentului Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău, Silviu Muşuc, a informat că în urma ploilor abundente din această săptămână creşte nivelul apei răului Nistru  şi apare riscul de inundare în zona Vadul lui Vodă. Şeful Departamentului Situaţii Excepţionale a precizat, însă, că riscul inundaţiilor persistă doar în zona de odihnă, locuitorii orăşelului Vadul lui Vodă nu vor fi afectaţi de creşterea apelor râului Nistru. 


 


Conform dispoziţiei Primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu privire la stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei în legătură cu pericolul  de inundaţie în zona riverană a râului Nistru,  vor fi evacuaţi copii din taberele de odihnă de la Vadul lui Vodă, până la ora 18.00 în cursul acestei zile şi plasaţi în şcolile din sectorul Ciocana. 


 


În cadrul şedinţei, pretorul Sectorului Ciocana, Galina Bostan, a informat că instituţiile de învăţământ din sector sunt pregătite pentru această măsură, de asemenea, direcţiile de resort ale primăriei Chişinău sunt pregătite pentru transportarea şi aprovizionarea cu produse alimentare a copiilor. În caz de necesitate copii vor fi cazaţi în timpul nopţii în taberele cu sejur de zi din sectorul Ciocana. 


 


Comisariatul General de Poliţie al Municipiului Chişinău va asigura restricţionarea accesului spre zona de odihnă din or. Vadul lui Vodă în scopul urgentării evacuării cetăţenilor până la ora 21.00 a zilei de 26.07.2008. 


 


În situaţia creată, S.A. „Apă-Canal Chişinău” este responsabilă de efectuarea rezervelor de apă potabilă. În cazul inundării Staţiei de pompare de la Vadul lui Vodă S.A. „Apă-Canal Chişinău” va anunţa un grafic special  de aprovizionare cu apă potabilă. În acest context informăm locuitorii municipiului Chişinău să-şi facă din timp rezerve de apă potabilă. 


 


De asemenea, în cadrul şedinţei de azi s-a stabilit implicarea echipelor sanitare pentru intervenţia de primă necesitate în regiunea de inundaţie. Comisariatul General de Poliţie al Municipiului Chişinău va asigura patrularea albiei râului Nistru în regiunea oraşului Vadul lui Vodă în scopul prevenirii situaţiilor de risc pentru cetăţeni. Primarul capitalei a dispus acordarea ajutorului logistic şi altor localităţi în caz de necesitate.  


 


Astăzi la ora 8.00, prim-ministrul Zinaida Grecianâi a convocat şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova. Primarul General al municipiului Chişinău, care este membru al acestei comisii, conform Legii nr. 271-XIII din 9.11.1994 „Cu privire la protecţia civilă” şi Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 1340 din 4.12.2001 „Cu privire la Comisia pentru Situaţiile Excepţionale”, nu a fost invitat la şedinţa Comisiei.  


 


Primăria municipiului Chişinău îşi exprimă regretul că aceste acte normative au fost grav încălcate de administraţia centrală. În  urma unei analize juridice,  primăria va întreprinde măsurile necesare pentru restabilirea legalităţii funcţionării Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova.  


 


Direcţia Relaţii Publice


Primăria mun. Chişinău