Inaugurarea Centrului de zi „Fluturele albastru”, care va presta servicii pentru copii cu boli rare și autism

   2118

Primăria Municipiului Chișinău informează că marți în capitală a fost deschis Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism „Fluturele albastru” (str. Braniștii, 5/6), care va activa în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului. La evenimentul oficial au participat: viceprimarul Angela Cutasevici, conducerea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, reprezentanți ai ONG-urilor de profil etc.

Serviciul social „Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism” este o instituție bugetară care organizează și desfășoară activități și prestează servicii sociale specializate individuale și de grup, asigurând incluziunea socială a copiilor cu dezabilități severe în comunitate.

Beneficiar al Centrului de zi „Fluturele albastru” este copilul diagnosticat cu boli rare și autism care locuiește în comunitate/familie și care din cauza unor circumstanțe de orice natură, are abilități sociale reduse, capacitatea scăzută de autodeservire, necesitând supraveghere, asistare, reabilitare și suport pe parcursul zilei.

În cadrul centrului de zi vor fi desfășurate terapii ocupaționale, dezvoltarea deprinderilor de viață, pregătirea pentru școală a copiilor care au împlinit vârsta de 7 ani etc.

Aici vor activa specialiști de profil: psiholog, psihopedagog, logoped, chinetoterapeut etc.

Capacitatea Centrului de zi pentru copii cu boli rare și autism este de 28 de persoane, cu vârsta de la 3 la 16 ani.

Cheltuielile privind întreținerea și funcționarea serviciului nou creat pentru anul 2023 este de cca 1,4 milioane lei.

Cheltuielile privind executarea lucrărilor de renovare și reabilitare a sediului Centrului (str. Braniștei, 5/6), amenajarea, dotarea cu mobilier și echipamentul necesar, realizarea instruirilor inițiale și continue pentru personalul implicat în prestarea Serviciului, în limitele bugetului de 57000 Euro, disponibili în baza unui contract de grant semnat între AO „Copii Ploii” cu Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu AO Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Cicilis, vor fi suportate de partenerii DGPDC – AO „Copiii Ploii”.