Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Autorităţile municipale ţin sub control situaţia creată în jurul blocului locativ din str. Drumul Viilor, 40

   2754

Primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă a vizitat în dimineaţa zilei de astăzi blocul locativ de pe str. Drumul Viilor. Aici, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza unei alunecări de teren s-au prăbuşit mai mulţi piloţi din componenţa peretelui de sprijin a unei construcţii în cadrul unui şantier din cartierul Telecentru şi în consecinţă au fost evacuate circa 160 de persoane. Edilul capitalei a examinat situaţia curentă creată în urma incidentului şi a verificat modul în care responsabilii au gestionat problema.

În acest moment, în zonă se desfăşoară lucrări de consolidare a terenului afectat de alunecări şi de acoperire a gropii fundaţiei edificiului aflat în construcţie, pentru a o aduce la starea iniţială. Poliţia controlează în continuare blocul locativ, iar SA „Chişinău-Gaz" a întrerupt livrările de gaz. La faţa locului a fost instalat un post de observare, iar blocul de locuit este luat sub pază de către organele de poliţie. Totodată, aici lucrează pompierii şi salvatorii, iar o comisie specială urmează să stabilească cauzele şi consecinţele prăbuşirii barajului.

În context, Dorin Chirtoacă a dispus ca Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare să examineze starea reţelelor inginereşti ale blocului, iar SA „Apă-Canal Chişinău", după ce a întrerupt aprovizionarea cu apă a edificiului, să verifice starea sistemului de apă şi canalizare. De asemenea, serviciile abilitate urmează să întreprindă măsuri pentru redirecţionarea apelor pluviale din zonă. În acelaşi timp, la indicaţia primarului general, subdiviziunile de resort vor efectua un studiu geodezic al sectorului respectiv şi vor verifica situaţia funciară a tuturor terenurilor din apropiere. 

Anterior s-a decis efectuarea unei expertize tehnice a blocului de locuit pentru determinarea perspectivelor de exploatare ulterioară a edificiului. Pentru evitatrea pericolului de alunecări de teren extinse care puteau afecta şi blocul de locuit, poliţiştii şi salvatorii au fost nevoiţi să evacueze locatarii. În urma incidentului nimeni nu a avut de suferit. Persoanele au fost cazate în grădiniţa de copii nr.159 din Chişinău şi în incinta Liceului „Academicianul Sibirschi".

          Direcţia Relaţii Publice a                                    25.01.2008

          Primăriei mun. Chişinău