Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Monumentul în memoria victimelor deportărilor comuniste, inaugurat la Chişinău

   7696

Astăzi, la Chişinău a fost inaugurat Monumentul în memoria victimelor deportărilor comuniste.

Monumentul este amplasat în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău şi a fost realizat de sculptorul Iurie Platon. Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone. Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Republica Belarus şi au durat circa 6 luni. Costul total al proiectului este de circa 25 milioane lei, bani alocaţi din bugetul municipal.

Monumentul reprezintă un tren al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucaţi de metal, roţi, uşi, geamuri etc.

Evenimentul are loc în ziua când se împlinesc 74 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, aşa-zisul pact de „neagresiune" prin care Germania şi Rusia şi-au împărţit zonele de influenţă în regiune, iar în consecinţă Basarabia, la acea vreme parte componentă a României a fost alipită imperiului sovietic. În această zi întreaga Europă comemorează victimele stalinismului şi nazismului.

Piatra de temelie a monumentului a fost instalată încă în anul 1990, la iniţiativa unui grup de foşti deportaţi, în frunte cu Gheorghe Ghimpu, iar Chişinăul a aşteptat mai bine de 23 de ani acest eveniment. Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist este simbolul durerii şi suferinţelor suportate de mii de moldoveni care au fost deportaţi în anii '40 -'50 ai secolului trecut, de către regimul stalinist-comunist. Drama celor duşi cu forţa în Siberai şi Kazakhstan, a pornit anume din faţa Gării Feroviare din Chişinău.

 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău