Pagina oficială a Municipiului Chișinău

S-a stins din viață pictorița Valentina Rusu-Ciobanu

   1387

Distinsa pictoriță, Valentina Rusu-Ciobanu, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, s-a stins din viață la vârsta de 101 ani.

Primăria municipiului Chișinău adresează cuvine de compasiune familiei artistei, apropiaților și întregii bresle a artiștilor plastici.

Creația artistică a Valentinei Rusu-Ciobanu se remarcă prin mijloace expresive, considerate de critici neconvenționale, inovatoare, precum și printr-o profundă notă poetică.

Valentina Rusu-Ciobanu este considerată de criticii de artă drept un geniu al culturii basarabene care lasă moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă, plină de semnificație spirituală pentru spațiul cultural românesc.

Pictorița a exprimat prin culoare epoca în care a trăit. A pictat viața satului: „Invitație la joc", „Glie și oameni", „Fata de la fereastră", a imortalizat în portrete chipurile personalitățile vremii: actorii: Sandri Ion Șcurea, Dumitru Fusu, regizorii Emil Loteanu și Vlad Ioviță, poetul Grigore Vieru, scriitorii Aureliu Busuioc și Vera Malev, pictorul Glebus Sainciuc, precum și personalități istorice: „Ștefan cel Mare după lupta de la Războieni" etc.

Pictorița  a avut peste 60 de expoziții personale și de grup, în Moldova și peste hotare. O bună parte a lucrărilor artistei se află în colecția Muzeului Național de Artă a Moldovei, altele se păstrează în atelierul său și în colecții private.

Pe parcursul vieții sale, artista a primit 11 distincții de stat în Republica Moldova și România.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920, la Chișinău.