Aunțarea preselecției pentru Festivalul – Concurs Internațional de Romanță „Crizantema de argint”, ediția a XXV-a

   1665

Primăria municipiului Chișinău invită interpreții și creatorii de romanță la preselecția pentru Festivalul - Concurs Internațional de Romanță „Crizantema de Argint", ediția a XXV-a, care se va desfășura în prima decadă a lunii octombrie. Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Direcția Cultură a Primăriei, în calitate de organizator al Festivalului, alături de parteneri, a oferit detalii despre desfășurarea proiectului.

Viceprimarul Angela Cutasevici a precizat că scopul „Crizantemei de Argint" este valorificarea și revitalizarea romanței ca gen muzical, sprijinirea interpreților și a creatorilor de romanță, precum și popularizarea acestui gen de muzică.

Preselecția pentru Festivalul „Crizantema de Argint" se va desfășura în perioada: 1-3 octombrie și 8-10 octombrie 2021, la sediul Direcției, str. București, 68, biroul 540. Concursul propriu-zis este prevăzut pentru zilele de 3-4 decembrie, iar Concertul de Gală al Festivalului, cu premierea laureaților, va avea loc pe 5 decembrie 2021.

Șefa Direcției Cultură a Primăriei Chișinău, Valentina Volontir, a informat că Festivalul se va desfășura la două secțiuni: creație și interpretare, unde vor fi prezentate câte 12 piese. În cadrul evenimentului vor evolua și laureații/participanții edițiilor anterioare a „Crizantemei de Argint". „Vom oferi publicului un program de romanță inedit. Vom avea invitați interpreți consacrați din Moldova, dar și din România și de la Cernăuți", a precizat Valentina Volontir.

Academicianul Aurelian Dănilă, membru al juriului, atât în cadrul „Crizantemei de Aur" de la Târgoviște, cât și a „Crizantemei de Argint" de la Chișinău, a declarat că Festivalul a ajuns la un nivel de calitate care trebuie menținut și mai departe, totodată, pentru organizatori este o mândrie de a menține acest gen de artă.

Maestrul Petre Neamțu, conducătorul orchestrei „Folclor" a precizat că o ediție a festivalului „Crizantema de Argint" se pregătește timp de un an de zile, iar publicul se interesează din timp de acest eveniment. „Oamenii vin la Festival îmbrăcați elegant, pentru că este un gen de muzică aristocrat, deși îl cântă foarte multă lume. La actuala ediție vor fi interpretate cca 70 de piese. Este un eveniment important din viața noastră culturală", a mai spus Petre Neamțu.

Prezent la conferința de presă, Primarul general, Ion Ceban, a declarat municipalitatea a reușit să majoreze bugetul Direcției Cultură pentru anul 2021, pentru a revitaliza și a promova valorile spirituale și materiale prin oamenii de cultură de la noi. „Ne propunem ca la anul să majorăm și mai mult alocațiile bugetare pentru domeniul culturii, pentru că avem valori extraordinare cu care ne mândrim. Vrem să creăm și condiții mai bune pentru copiii talentați, care în viitor să ne ducă faima în lume”, a mai spus edilul.  

Partenerii festivalului „Crizantema de Argint", ediția a XXV-a sunt: Teatrul Național „Mihai Eminescu", Orchestra de Muzică Populară „Folclor", Uniunea Muzicienilor din Moldova, Institutul Cultural Român la Chișinău „Mihai Eminescu", iar IPNA Compania „TELERADIO MOLDOVA" este partenerul media al evenimentului.

Participanţii festivalului vor fi acompaniaţi de orchestrele de muzică populară „Folclor” şi „Mugurel”, cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19.