• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Primarul general, Ion Ceban, a rostit un discurs în cadrul forumului economic „Moldova Business Week 2020"

  Primarul general, Ion Ceban, a rostit un discurs în cadrul forumului economic „Moldova Business Week 2020"

   19.11.2020 18:00    501 Accesări    

  Primarul general, Ion Ceban, a participat joi la Forumul economic „Moldova Business Week 2020", unde a rostit un discurs despre prioritățile APL Chișinău în raport cu reprezentanții mediului de afaceri, în vederea inițierii parteneriatelor publice-private.  

  Ion Ceban s-a referit în special la inițiativa implementării sistemului de taxare electronică în transportul public municipal, pentru care este anunțat un proiect-pilot, începând din 1 ianuarie 2020. În context, edilul a precizat că municipalitatea este preocupată, deopotrivă, de reînnoirea unităților de transport în comun, care circulă pe străzile capitalei.

  Un alt subiect important punctat de primar în cadrul Forumului este gestionarea locurilor de parcare pe străzile din capitală, iar în acest sens, autoritățile locale și-au propus identificarea de spații de profil, precum și edificarea unor parcări de tip „parklift" și „multiparker".

  „În Chișinău pot fi amenajate astfel de parcări în zone cu spațiu limitat, cum ar fi curțile de blocuri multietajate, în preajma clădirilor de birouri, parcuri publice, centre comerciale, zonele centrale și gări", a declarat Ion Ceban.

  Modernizarea sistemului de iluminat public stradal este un alt proiect important de pe agenda de lucru a Primăriei, care necesită investiții, inclusiv prin colaborarea cu mediul de afaceri, deoarece în prezent, municipalitatea înregistrează un consum ridicat de energie electrică, din cauza utilizării tehnologiilor învechite.

  „Scopul nostru este de a reduce costurile, prin automatizarea tuturor punctelor de distribuție și înlocuirea corpurilor vechi de iluminat public stradal cu cele de tip LED. De asemenea, pledăm pentru utilizarea tehnologiilor avansate, pentru a reduce costurile operațiunilor în serviciile publice municipale, crearea infrastructurii digitale pentru Smart & Green City", a adăugat primarul.