• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Barierele și limitatoarele de acces instalate ilegal pe străzile și pe terenurile publice din capitală, urmează a fi evacuate până la finele lunii septembrie, a.c.

  Barierele și limitatoarele de acces instalate ilegal pe străzile și pe terenurile publice din capitală, urmează a fi evacuate până la finele lunii septembrie, a.c.

   05.08.2020 10:19    2205 Accesări    

  Primăria municipiului Chișinău informează că barierele și limitatoarele de acces, montate ilegal pe străzile și/sau terenurile, proprietate publică, urmează a fi evacuate până la data de 30 septembrie 2020,  în cazul când proprietarii acestora nu vor răspunde solicitărilor autorităților publice locale de demontare benevolă.

  O decizie în acest sens a fost aprobată marți de Consiliul municipal Chișinău, în condițiile când în ultima perioadă se observă tot mai multe bariere și limitatoare de acces montate ilegal pe drumurile publice, care îngrădesc libera circulație și pun în pericol siguranța traficului rutier. Proiectul are drept scop asigurarea accesului serviciilor speciale și de intervenție către instituțiile publice, blocurile de locuințe sau către sectorul particular.

  Potrivit documentului, până la 01.09.2020, preturile de sector vor identifica toate barierele și limitatoarele de acces montate ilegal pe străzi și/sau pe terenuri, proprietate a municipiului Chișinău și vor informa în termen de 5 zile despre necesitatea demontării instalațiilor nominalizate.

  În context, primarul general, Ion Ceban, a precizat că municipalitatea are ca prioritate demontarea instalațiilor (bariere, limitatoare, etc.) care blochează accesul în curțile de blocuri, pe străzi sau pe locurile de parcare instalate ilegal de unii locatari. „Au fost aplicate sancțiuni. Suntem receptivi la solicitările cetățenilor, iar răspunsul nostru este că nimeni nu are dreptul să îngrădească, să acapareze sau să limiteze spațiul public", a conchis edilul capitalei.

  Astfel, pe mai multe adrese din sectoarele capitalei au fost demontate obstacole: 

  - Botanica: 4-bariere, 235 - limitatoare, 63-blocuri beton, 10-lanturi;
  - Ciocana: 58 de locații, 7-bariere, 240- limitatoare pentru locuri de parcare;
  - Buiucani: 4 - bariere, 16 adrese - limitatoare pentru locuri de parcare - 150 unit;
  - Centru: 6 - bariere, 37-limitatoare pentru locuri de parcare;
  - Râșcani:15 - bariere, 178 - limitatoare, 45 - blocuri, 163 - lanțuri;

  După expirarea termenului de executare a deciziei CMC (30.09.2020), pretorii de sector vor prezenta plenului Consiliului un raport despre măsurile întreprinse privind evacuarea barierelor și limitatoarelor de acces identificate, numărul obiectivelor demontate benevol și forțat, cheltuielile suportate de autoritățile locale etc.