Scriitorul poporului, Spirodon Vangheli, la 88 de ani

   1584

Primăria Chișinău îi adresează astăzi felicitări cu prilejul celei de-a 88-a aniversări, maestrului Spiridon Vangheili, Scriitor al Poporului, Cetățean de Onoare al municipiului.

Primarul general, Ion Ceban, a venit cu un mesaj de felicitare pentru celebrul nostru povestitor, tatăl lui Guguță, urându-i sănătate și să ne bucure în continuare cu lucrări interesante. „Dragă maestre! Vă mulțumim pentru opera Dumneavoastră dedicată în special celor mici și pentru măestria de a ajunge la geniul copilului. Am crescut și eu cu cărțile lui Spiridon Vangheli. Acum vă citesc copii mei, împreună cu multe generații de elevi. Să ne trăți mulți ani, maestre!", se mai spune în mesajul edilului capitalei.

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori de la noi. În anul 2010, în colaborare cu Prmăria Chişinău, Spiridon Vangheli a editat cărţile „Isprăvile lui Guguţă şi „Împărăţia lui Ciuboţel".

În activitatea sa de creaţie, de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătușele Siberiei", „Crăița" etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume. 

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile: „Cartea Moldovenească" şi „Lumina".