• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Depunerea jurământului pentru acordarea cetăţeniei Republicii Moldova

  Depunerea jurământului pentru acordarea cetăţeniei Republicii Moldova

   01.07.2019 13:58    322 Accesări    

  Mai multe persoane care domiciliază în municipiul Chișinău au depus astăzi, 1 iulie 2019, jurământul pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei Republicii Moldova, în prezența viceprimarului capitalei, Nistor Grozavu.

  În total 8 persoane au obţinut cetăţenia statului nostru, iar 2 persoane şi-au redobândit cetăţenia. Persoanele cărora le-a fost acordată cetăţenia Republicii Moldova sunt originare din Federaţia Rusă, România, Ucraina și Republica Belarus.

  Viceprimarul Nistor Grozavu i-a felicitat pe beneficiari cu obţinerea cetăţeniei R. Moldova, menţionând că, în condiţiile actuale, aceasta însemnă dobândirea aceloraşi drepturi ca şi populaţia băştinaşă, dar totodată, noul statut atrage după sine şi respectarea anumitor îndatoriri - respectarea legilor, cunoaşterea istoriei şi tradiţiilor poporului nostru, a subliniat edilul capitalei.

  Din anul 2003 şi până în prezent, 679 de persoane care locuiesc în municipiul Chişinău au obţinut cetăţenia R. Moldova, inclusiv 37 în anul curent.

  În conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru a obţine sau a redobândi cetăţenia R. Moldova, solicitanţii trebuie să susţină un examen de cunoaştere a limbii de stat, a istoriei statului şi a legislaţiei naţionale. O comisie specială de pe lângă Guvernul R. Moldova examinează dosarul, după care se emite decretul Preşedintelui R. Moldova. Ulterior, solicitanţii depun jurământul în faţa primarului general al municipiului sau a preşedintelui de raion.