Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Expedierea avizelor de plată a impozitului pe bunurile imobile

   7764

Direcţia de colectare a impozitelor şi taxelor locale a Primăriei municipiului Chişinău a început de astăzi, 24 mai 2018, expedierea avizelor de plată a impozitului pe imobil pentru anul în curs.

Onorarea obligației fiscale se face cu Avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare direct la oficiile poștale, bancare sau prin serviciul guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md sau prin: https://servicii.fisc.md/fisaimobilului.aspx , prin logare cu semnătura digitală/mobilă.

Contribuabilii pot beneficia de o reducere de 15% din suma impozitului, la achitarea integrală, până la 30 iunie a anului de gestiune și se acordă plătitorilor fără restanțe.

Impozitul pe bunurile imobiliare poate fi achitat integral sau în părți egale, nu mai târziu de 15 august și, respectiv, de 15 octombrie, iar, pentru neachitarea benevolă, se aplică penalitatea de 0,0329 % pentru fiecare zi de întârziere.

Persoanele de vârstă pensionară beneficiază de scutire la plata impozitului pe bunurile imobiliare, în temeiul art. 283 din Codul fiscal conform Anexei (380 mii lei din valoarea estimată în scopul impozitării imobilului).

La expirarea termenelor de plată, în cazul neachitării benevole a impozitului nominalizat, obligația fiscală restantă va fi încasată, în mod forțat, prin intermediul executării silite, precum și cu aplicarea măsurilor de asigurare a stingerii obligației fiscale, conform art. 227 din Codul fiscal, prin majorarea de întârziere (penalitate), suspendarea operațiunilor la conturile bancare, sechestrarea bunurilor și alte măsuri, conform legislației.

Pentru mai multe informații, cetățenii se pot adresa la sediul Direcţiei de colectare a impozitelor şi taxelor locale a Primăriei municipiului Chişinău din str. 31 August 1989, 63A (acces din str. Armenească).

Pentru siguranța și protecția datelor cu caracter personal, avizele de plată pot fi eliberate la sediul Direcției, la prezentarea actului de identitate sau a împuternicirii legale.

E de menționat că din săptămâna curentă și până la sfârșitul lunii iunie 2018, programul Direcţiei de colectare a impozitelor şi taxelor locale a fost prelungit până la ora 18.00, în zilele lucrătoare, iar în zilele libere de sâmbătă a lunii iunie: pe data de 9, 16 și 30, subdiviziunea va activa între orele 10.00-14.00, pentru deservirea contribuabililor.