• vezi mai mult
  Proiectele ce vor fi realizate în cadrul Bugetului Civil Chişinău în ediţia din anul 2018   
  Mihai Munteanu, la 75 de ani!   
  Şedinţa Echipei de lucru pentru Bugetul Civil Chişinău   
  Reabilitarea trotuarelor de pe str. Maria Cebotari şi str. Sfatul Ţării   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Activitatea Grădiniței nr. 199 ”Lăstăraș” din Chişinău

  Activitatea Grădiniței nr. 199 ”Lăstăraș” din Chişinău

   14.05.2018    553 Accesări    

  Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat astăzi suspendarea din funcție a conducerii Școlii primare-grădiniță nr. 199 „Lăstăraş" din sectorul Râșcani, după ce s-au constatat mai multe nereguli în activitatea instituției, sesizate anterior și de către părinți.

  La solicitarea administrației publice locale a municipiului Chișinău, Direcția generală educație, tineret și sport a creat o comisie care a verificat starea de lucruri la Școala primară-grădinița nr. 199, iar raportul a fost prezentat luni, în ședința operativă a Primăriei, de către Rodica Guțu, șef interimar al Direcției.

  Grupul de lucru a constatat că la nivel de administrație, în cadrul instituției vizate există un conflict de interese. Actualul director al instituției, Iana Ceaușceac, aleasă  prin concurs pentru o perioadă de 5 ani, este nora fostei șefe a grădiniței, care s-a pensionat. Totodată, soțul actualei directoare este administrator al Asociației obștești „Lăstăraș" și a participant și el la concursul organizat pentru ocuparea funcției vacante de conducător al grădiniței.  

  De asemenea, Comisia a stabilit că AO „Lăstăraș" a încheiat contracte cu părinții pentru organizarea, contra plată, a șase tipuri de activități extrașcolare complementare. Unele activități sunt desfășurate de 2 ori pe săptămână, în condițiile când în instituție sunt create condiții optime pentru desfășurarea procesului educațional.

  Mai mult, Rodica Guțu a precizat că  activitățile complementare sunt desfășurare în locul celor curriculare, nu suplimentar acestora, ce conduce la privarea copiilor de activitățile specifice vârstei preșcolare - jocul și plimbările în aer liber.

  Potrivit legislației, serviciile educaționale complementare pot fi prestate doar copiilor din grupele mari și pregătitoare, iar activitățile cu calculatorul, de la vârsta de 6 ani.

  În context, primarul general interimar, Ruslan Codreanu,  a precizat că anual, prin intermediul  AO „Lăstăraș" sunt colectați de la părinți circa 14 milioane de lei, iar banii ar fi utilizați în alte scopuri decât pentru îmbunătățirea bazei materiale a grădiniței . De menţionat că anual din bugetul municipal pentru reparația tuturor celor 159 de grădinițe din Chișinău se alocă 21 de milioane de lei.

  Edilul-șef a spus că în perioada anilor 2016 - 2018, AO „Lăstăraș" nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinții pentru prestarea activităților opționale, în condițiile când nu există acordul Ministerului Educației în acest scop.

  Conducerea Primăriei Chișinău a solicitat să fie făcute publice bugetele tuturor grădinițelor, prin plasarea documentelor respective pe panoul informativ al instituțiilor , cât și informarea la ședințe a părinților copiilor , pentru ca oamenii să știe ce tip de cheltuieli sunt acoperite din bugetul municipal.

  În cadrul Școlii primare-grădiniță nr. 199 activează 25 de grupe de vârstă preșcolară  cu 742 de copii și 3 clase ale ciclului primar, unde învaţă 89 de elevi.