Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Activitatea organizaţiilor etnoculturale cu statut local din municipiul Chişinău

   1439

Primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, a participat la şedinţa de bilanţ a comisiei municipale pentru coordonarea activităţii organizaţiilor etnoculturale cu statut local din Chişinău.

În cadrul şedinţei, preşedinţii asociaţiilor obşteşti au informat despre acţiunile culturale realizate pe parcursul anului 2017, cu susţinerea financiară din bugetul municipal.

După cum a menţionat Silvia Radu, asigurarea dialogului intercultural între etniile conlocuitoare este  o prioritate în activitatea autorităţilor administraţiei publice locale ale  municipiului Chişinău. „Primăria municipiului Chişinău are obligaţia de a susţine acţiunile lansate de asociaţiile etnoculturale cu statut local, care vin să promoveze istoria, cultura şi tradiţiile etniei pe care o reprezintă", a subliniat primarul interimar, apreciind iniţiativa unor asociaţii care au realizat inclusiv acţiuni cu caracter social, de caritate, precum comunitatea ucraineană sau cea germană, în susţinerea copiilor orfani, cu dizabilităţi sau a persoanelor social vulnerabile. „Chiar dacă acţiunile desfăşurate de asociaţiile etnoculturale promovează multilingvismul, ne bucură faptul că membrii organizaţiilor frecventează cursurile de studiere a limbii române, organizate de Casa Limbii Române „N. Stănescu", a afirmat primarul interimar Silvia Radu.

În context, Silvia Radu a spus că pe viitor Primăria municipiului Chişinău va solicita Consiliului municipal Chișinău să aloce mai multe mijloace financiare pentru iniţiativele organizaţiilor etnoculturale, pentru a trece la un alt nivel de colaborare între administraţia locală şi etniile conlocuitoare.

În altă ordine de idei, reprezentanţii organizaţiilor etnoculturale au abordat inclusiv subiecte ce ţin de dezvoltarea municipiului Chişinău. Preşedintele asociaţiei obşteşti „Societatea armenească din municipiul Chişinău", Ghenadie Babaian, a propus construcţia în capitală a unui complex sportiv pentru desfăşurarea competiţiilor sportive la nivel european. La rândul său, Ghenadie Zencovici, reprezentantul diasporei belaruse din Chişinău, a venit cu iniţiativa de a organiza un schimb de experienţă în domeniul prestării serviciilor, între municipalitate şi oraşele din Republica Belarus.

De menţionat că în anul 2018 Primăria municipiului Chişinău a prevăzut un buget de 300 mii lei pentru susţinerea acţiunilor culturale de către organizaţiile etnoculturale cu statut local.