Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău

   1282

Instituţiile medico-sanitare publice şi private din municipiul Chişinău au raportat 1944 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în perioada de supraveghere epidemiologică cuprinsă între 1 - 7 ianuarie 2018, comparativ cu săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1699 de cazuri.

S-au atestat cazuri de boală la 1287 de copii cu vârsta de până la 17 ani (66,2%). Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta de până la 6 ani - 993 de cazuri (77,2%), dintre ei 276 (27,8%) sunt copii instituţionalizaţi. În perioada menţionată, au fost internaţi 45 de bolnavi (2,3%), 34 dintre ei fiind copii. Rata copiilor spitalizaţi a constituit 75,6%.

În perioada de raportare, în municipiu a fost înregistrat primul caz de gripă, confirmat prin metoda de laborator  tip A (H1N1) la o persoană, gen feminin, cu vârsta de 34 ani. Starea pacientei este satisfăcătoare, aceasta urmând tratament în condiţii de staţionar.

În context, de menționat că în municipiu au fost vaccinate contra gripei 33 mii 600 persoane. Majoritatea sunt persoane din grupurile cu risc sporit, persoanele cu patologii cronice, copii și femeile gravide, precum şi persoanele angajate în funcții cu risc sporit - polițiști, vameși, personal medical.

În scopul evitării îmbolnăvirilor prin gripă și infecții respiratorii acute, specialiștii recomandă adresarea la medicul de familie odată cu primele simptome de îmbolnăvire, izolarea bolnavului la domiciliu, evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, spălarea regulată pe mâini, folosirea măștilor de protecție, evitarea aglomerației, alimentația corectă şi bogată în vitamine, cu fructe și legume.