Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Modul de organizare a nunţilor de aur şi omagierea persoanelor centenare din municipiul Chişinău

   3066

Primăria municipiului Chişinău informează opinia publică despre modalitatea de organizare şi celebrare a nunţilor cuplurilor longevive şi omagierea persoanelor centenare (longevive)  din capitală.

În conformitate cu decizia Consiliului municipal Chişinău nr. 11/12 din 18.12.2014 şi dispoziţia primarului general interimar nr. 1065-d din 22.11.2017, Primăria municipiului Chişinău, de comun cu Serviciul Stare Civilă a municipiului Chişinău organizează acţiunile de celebrare oficială a cuplurilor longevive care au convieţuit 50, 60 sau 70 de ani. Manifestarea se desfăşoară în luna înregistrării căsătoriei, în incinta Serviciului Stare Civilă. Din partea administraţiei publice locale cuplurile ce-şi sărbătoresc jubileul beneficiază de un suport financiar în mărime de 1000 de lei.

Pentru a sărbători oficial jubileul de 50, 60 sau 70 de ani, cuplurile depun o cerere oficială la Primăria municipiului Chişinău (Direcţia social-umanitară şi relaţii interetnice), cu 30 de zile înaintea jubileului. În cazul în care cuplurile se adresează după data căsătoriei, cererile nu vor fi acceptate, cu excepţia cazurilor când cuplul demonstrează prin acte justificative că cel puţin unul din membrii familiei a fost bolnav sau ambii au grad de invaliditate.

Cererile din partea cuplurilor urmează să întrunească următoarele condiţii:

a)     Persoanele deţin actele de căsătorie în original;

b)    Soţii deţin cetăţenia republicii Moldova şi sunt locuitori ai municipiului Chişinău;

c)     Perioada de căsătorie nu a fost întreruptă.

De asemenea, Primăria municipiului Chişinău organizează acţiuni de omagiere a persoanelor longevive, care au împlinit vârsta de 100 de ani şi mai mult. Cererile pentru acţiunile de omagiere se depun de rudele persoanei centenare sau de asistentul social, pe tot parcursul anului.