Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Autorităţile locale au definitivat proiectul bugetului municipiului Chişinău pentru anul 2008

   2067

Partea de venituri a bugetului municipiului Chişinău pe anul 2008 constituie 1,34 mlrd. lei şi este format din veniturile proprii ale bugetului, defalcările din veniturile generale de stat şi transferurile de la bugetul de stat. Potrivit viceprimarului Mihai Furtună, din motivul punerii în aplicare a Capitolului IV a Codului Fiscal, privind legalizarea capitalului şi amnistia fiscală, partea de venituri a bugetului anului 2008 faţă de bugetul municipiului Chişinău aprobat pe anul 2007 s-a majorat cu doar 32,6 mln. lei. La calcularea părţii de venituri a bugetului municipiului Chişinău pe anul 2008 s-a ţinut cont de amendamentele de bază ce ţin de politica fiscală, operate în legislaţie, şi anume că începând cu anul 2008 se prevede reformarea sistemului de impozitare a veniturilor persoanelor juridice, dar şi schimbarea valoarei şi a cotei de impozitare a bunurilor imobiliare ale persoanelor fizice cu destinaţie locativă. În acelaşi timp, conform standardelor internaţionale, în partea de venituri a bugetului municipiului Chişinău pe anul 2008, ca şi în anii precedenţi, nu au fost calculate şi incluse veniturile din vânzarea sau privatizarea bunurilor din patrimoniul municipalităţii. Totuşi, autorităţile capitalei îşi propun ca în anul următor veniturile bugetare să crească până la 1,81 mlrd. lei.

După cum a declarat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Mihai Furtună, necesităţile reale ale municipalităţii pentru anul 2008 constituie 2,4 mlrd. lei. Astfel, pentru anul viitor municipalitatea prevede un dificit de circa 1 mlrd. lei. Totodată, viceprimarul a menţionat că proiectul bugetului municipal pentru anul 2008 este practic definitivat, acesta fiind deja coordonat cu subdiviziunile autorităţilor publice municipale şi cu Ministerul Finanţelor, conform legislaţiei în vigoare.

De asemenea, în cadrul şedinţei de astăzi, şeful Direcţiei Sănătăţii a Consiliului municipal Chişinău Mihai Moldovanu a solicitat administraţiei Primăriei includerea în proiectul bugetului municipiului Chişinău pentru anul 2008 a surselor financiare necesare pentru procurarea aparatelor radiologice digitale pentru centrele medicilor de familie din sectoarele oraşului. Responsabilul şi-a motivat demersul prin faptul că morbiditatea prin tuberculoză este în creştere, iar aparatajul existent în instituţiile medicale nu corespunde standardelor actuale. Conform şefului interimar al Direcţiei generale finanţe, Valentina Văzdăuţan, autorităţile vor încerca să identifice surse financiare necesare pentru finanţarea acestor echipaje medicale.

Şi directorul Direcţiei generale transport şi căi de comunicaţie, Veaceslav Ţernă, şi-a exprimat opinia că în cazul în care proiectul bugetului municipiului pentru anul viitor nu prevede surse financiare pentru procurarea mijloacelor de transport necesare pentru transportarea călătorilor. Potrivit funcţionarului, situaţia devine una foarte gravă având în vedere că prevederile unei Hotărâri de Guvern stipulează excluderea din transportul public a microbuzelor reutilate sau care au depăşit termenul de exploatare. În acest sens, de la 1 ianuarie 2008 va fi interzisă ieşirea la rută a circa 500 de microbuze. 

În conext, primarul general Dorin Chirtoacă a subliniat că această situaţie obligă autorităţile municipale să identifice soluţii pentru soluţionarea problemei, deoarece la începutul anului viitor în transportul public se va crea o dificultate şi mai mare decât cea existentă în acest moment. În altă ordine de idei, edilul-şef al Chişinăului le-a solicitat subdiviziunilor Consiliului municipal să înainteze Primăriei priorităţile pentru anul 2008 astfel încât acestea să fie examinate până la aprobarea Bugetului municipal în lectură finală, atenţionând încă o dată despre necesitatea utilizării eficiente a finanţelor publice.

          Direcţia Relaţii Publice a                                 12.11.2007

          Primăriei mun. Chişinău