Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea inițiază proiectul Centrul Cultural „Eugen Doga", iar edificiul în acest scop a fost identificat

   2342

Primăria municipiului Chișinău își propune crearea Centrului Cultural „Eugen Doga", cu prilejul marcării în anul 2022 a aniversării a 85-a de la nașterea maestrului, în cadrul unui edificiu amplasat în centrul capitalei. În acest scop, Consiliul Municipal Chișinău a votat în ședința de marți o decizie privind darea în folosință Direcției Cultură, prin contract de comodat a unor încăperi din strada V. Micle, 5 lit. A (clădire separată).

Suprafața clădirii este de 227 metri pătrați, iar încăperile sunt într-o stare nesatisfăcătoare, necesitând reparație capitală. 

Primarul General, Ion Ceban, a fost prezent în fața consilierilor și s-a pronunțat pentru crearea Centrului Cultural „Eugen Doga". Edilul a precizat că însuși maestrul a identificat clădirea, iar executivul nu are intenția să schimbe destinația imobilului, care anterior a fost dat în folosință structurilor de stat. După votarea proiectului în Consiliu, va urma expertiza tehnică a clădirii și anunțarea licitației pentru proiectare.

Ion Ceban a menționat ca în bugetul municipal pentru anul 2022 urmează să fie prevăzuți 5 milioane de lei pentru proiectul „Centrul Cultural „Eugen Doga". „Trebuie să ne conjugăm eforturile și cu Ministerul Culturii, astfel ca maestrul E. Doga, în viață să bucure de acest centru cultural. Am putea avea proiectul în mai-iunie, anul viitor și să discutăm la rectificarea bugetului, dar și cu autoritățile centrale, la Parlament, la Guvern și la Consiliul Municipal despre alocarea surselor financiare", a mai declarat Primarul.

Scopul Centrului cultural „Eugen Doga" este de a sistematiza patrimoniul de creație al maestrului, studierea operei sale de către experți în domeniul muzicologiei, precum și studenții universităților și colegiilor de muzică; asigurarea suportului tinerilor talentați, asigurarea asistenței în dezvoltarea educației muzicale și estetice a copiilor.