Monitorizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor în cadrul proiectului privind eficiența energetică a instituțiilor publice din Chișinău

   1983

Viceprimarul pe probleme sociale, Angela Cutasevici, împreună cu responsabili din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport, au fost în inspecție la liceele ,,Vasile Vasilache" și ,,Principesa Natalia Dadiani", unde se desfășoară lucrări de reabilitare termică a clădirilor, în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.

Astfel, la imobilul liceului „Vasile Vasilache” au fost executate lucrări de izolare termică pe interior, au fost reabilitate sistemele inginerești: cele de termoficare,  ventilare, precum și cele electrice. De asemenea, au fost schimbate geamurile.

În prezent se desfășoară lucrări de reabilitare a fațadei și de izolare a acoperișului de tip șarpantă.

În cadrul celeilalte  instituții educaționale inspectate - la liceul ,,Principesa Natalia Dadiani" au fost efectuate lucrări de termoizolare a fațadei exterioare și a acoperișului,  a fost reabilitat sistemul de încălzire și au fost schimbate geamurile. Totodată, a fost instalat, în regim de testare, un sistem de ventilare cu recuperare de căldură. Pentru această instituție este prevăzută instalarea sistemului de iluminare cu LED și a sistemelor fotovoltaice.

Viceprimarul Angela Cutasevici a solicitat responsabilitate maximă la executarea lucrărilor, monitorizarea etapelor de lucru conform termenelor prevăzute, astfel ca proiectele realizate să corespundă caietelor de sarcini stabilite. Drept urmare, elevii și profesorii din aceste instituții trebuie să beneficieze de condiții mai bune de studii.

Responsabilii municipali vor desfășura și în continuare vizite de lucru în teritoriu, pentru a se asigura de implementarea proiectelor, iar în caz de  apariție a unor dificultăți, să se intervină la timp pentru remedierea problemelor.

Reamintim că proiectul „Eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor instituțiilor publice din municipiul Chișinău" prevede măsuri de profil pentru 14  instituții de învățământ secundar, 5 grădinițe și 3 spitale din capitală.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mil. împrumut), BEI (10 mil. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare - UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mil. grant).