Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Chișinăul poate deveni o destinație atractivă pentru afaceri IT

   2067

Primarul general, Ion Ceban, a  avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Moldova IT Park și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu genericul „Chișinău - destinația emergentă IT a anului din Europa Centrală și de Est". Discuțiile dintre părți s-au axat pe atragerea utilizării industriei tehnologiilor informaționale în Chișinău, precum și beneficiile municipalității de pe urma inovației digitale create de acest domeniu.

Participanții la discuții au reiterat în unanimitate despre necesitatea transformării capitalei într-un oraș inteligent, care ar beneficia la maximum de soluțiile digitale pe diverse domenii: utilități, iluminare stradală, transport public, parcări și alte elemente de infrastructură urbană.

Primarul general, Ion Ceban, a menționat că municipalitatea își propune să beneficieze de acele capacități create la nivel național și a potențialului industriei IT, pentru a implementa cât mai multe soluții inovatoare în gestionarea activităţilor capitalei, a serviciilor acordate populației la distanță, eficientizarea administrării publice prin soluții digitale, etc.

De asemenea, în cadrul întrevederii, participanții s-au referit și la alte activități prin care Moldova IT Park, rețeaua de centre de excelență Tekwill, diverse platforme universitare și activități conexe realizate de diverși actori din domeniile conexe, au contribuit ca Chișinăul să ajungă în atenția comunității IT la nivel global.

Astfel, la ultimul eveniment pentru Europa Centrală și de Est desfășurat în Varșovia, Polonia, în ianuarie 2020 - "CEE Business Services Summit & Awards", orașul Chișinău a obținut titlul de „Destinația IT emergentă a anului".

Edilul capitalei a declarat că orașul merită pe deplin acest titlu, iar autoritățile publice locale vor lua în considerație așteptările comunității de afaceri, prin crearea infrastructurii moderne de oficii și de agrement, aspect extrem de important pentru atragerea investitorilor.