Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Șase grădinițe din capitală vor fi reabilitate în cadrul proiectului "Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din Chișinău"

   3057

Primăria municipiului Chișinău a semnat astăzi, 1 octombrie 2020, primul contract de achiziție cu antreprenorul care a câștigat concursul (primul tender / pe lotul 4) pentru furnizarea serviciilor privind reabilitarea edificiilor a șase grădinițe din municipiul Chișinău, în cadrul proiectului „Eficiența energetică (EE) și reabilitarea termică a clădirilor din Chișinău”.

Astfel, în decursul următoarelor 12 luni, instituțiile de învățământ preșcolar nr.34, nr. 112, nr. 127, nr.146, nr. 167 și nr. 225, vor beneficia de lucrări de reabilitare și renovare, inclusiv măsuri integrate în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Proiectul prevede izolarea exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; înlocuirea echipamentelor de gătit vechi din blocul alimentar; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru generarea DHW; sisteme de contorizare inteligentă etc. 

Aceste activități fac parte din cadrul primei tranșe a proiectului, care presupune, de asemenea, termoizolarea a 23 de clădirii - instituții publice: grădinițe, licee, școli sportive, spitale. În prima fază, au fost analizate peste 300 de instituții și selectate acele obiective care aduc pierderi la bugetul municipal, prin irosirea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și facturile de întreținere.   

Valoarea totală proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu susținerea financiară a partenerilor de dezvoltare, BERD(10 mil, împrumut), BEI (10 mil, împrumut) și Fondul pentru energie E5P (5 mil grant).

În cadrul evenimentului, primarul general, Ion Ceban, a menționat că municipalitatea a depus eforturi maxime pentru implementarea acestui proiect, care a este unul așteptat de către beneficiarii finali.

„După o perioadă îndelungată, astăzi, Primăria Capitalei semnează contractul cu antreprenorul care a câștigat licitația (primul tender / pe lotul 4). Este un proiect primordial din motivul că beneficiarii nemijlociţi ai acestuia, sunt cei – 2314 copii din cele 6 grădiniţe din municipiul Chişinău, care au fost selectate. Este un prim pas și sperăm că în continuare vom realiza și celelalte obiective ce privește termoizolarea clădirilor instituțiilor publice, educaționale și de menire socială.

E de menționat că pe parcursul lunii octombrie, Primăria municipiului Chişinău va lansa licitațiile pentru celelalte 3 loturi (furnizarea serviciilor privind reabilitarea termică a clădirilor), unde sunt incluse 3 spitale, 14 licee/școli sportive.