Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Programul estival al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, Provocările Verii”, ediția a V-ea

   1100

Primăria Municipiului Chișinău informează că Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a lansat Programul estival „Provocările Verii”, ediția a V-ea, cu genericul „Chișinău – oraș verde, oraș eco”, care se va desfășura în perioada iunie-iulie 2023.

Programul are ca scop formarea atitudinii de protejare a mediului și creșterea spiritului de responsabilitate faţă de natură, încurajarea copiilor de a participa la menținerea și dezvoltarea unui oraș verde și ecologic.

Frecventând biblioteca – filialele Bibliotecii Municipale „B. P. hasdeu”, copiii vor afla informații interesante despre grija față de mediul în care trăim, consecințele poluării, colectarea selectivă a deșeurilor, salubrizarea teritoriului, sortarea deșeurilor, economisirea energiei, obiecte naturale ocrotite din sector/cartier, recunoașterea unor viețuitoare incluse în Cartea Roşie etc.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a îndemnat copii să citească cât mai mult și să exploreze domeniile cunoașterii. De asemenea, edilul a apreciat tematica „Provocărilor Verii” stabilită pentru vara curentă, care va educa tânăra generație și va consolida eforturile în protejarea naturii, utilizarea energiei verzi, managementul deșeurilor etc.

În cadrul activităților Programului vor fi organizate lecturi, ateliere, jocuri de societate, descoperiri, întâlniri cu specialiști din domeniu, concursuri, experimente, excursii, cercetări și observări în natură, jocuri în aer liber etc.

Agenda „Provocării Verii” va cuprinde zilnic următoarele trei componente: Citește. Descoperă. Acționează.

Tradițional, micii cititori vor fi provocați să se reorienteze spre lectură exploratorie. La Turnirul Lecturii, fiecare elev înscris în Program își va asuma angajamentul de a citi zilnic minimum 20 de minute. Performanțele fiecărui cititor vor fi notate în Fișă-cronometru.

Durata programului este de 4 ture, a câte 2 săptămâni pentru fiecare tură, de luni până vineri, în intervalul orelor 10:00 – 13:00. Grupurile vor fi constituite din copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Partenerii Programului, printre care, Î.M. Regia „Autosalubritate”, Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație, Ecopresa, ABS  Recycling, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, vor oferi instruiri și vor asigura vizite în teren pentru conștiința ecologică.

Înscrierea la Programul estival „Provocarea verii” se poate face online prin intermediul paginii web a BM (www.hasdeu.md), paginii programului (provocareaverii2023.tilda.ws) sau direct la filialele Bibliotecii Municipale.