Pregătirea serviciilor municipale pentru intervenții în perioada sezonului rece 2022-2023

https://www.chisinau.md/ro/pregatirea-serviciilor-municipale-pentru-interventii-in-perioada-sezonului-rece--20292_272416.html

Primăria Municipiului Chișinău informează că serviciile municipale specializate au contractat 5 mii tone de sare tehnică și 6 mii tone de nisip, pentru intervenții la deszăpezire și întreținerea drumurilor publice în sezonul rece 2022-2023, iar marfa este în proces de livrare. Totodată, în stocurile Î.M. „Exdrupo" mai sunt cca 3500 tone de antiderapant. Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative săptămânale de către Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație.

Potrivit responsabilului, această cantitate ar asigura necesarul pentru tot sezonul rece, în condițiile când anul trecut au fost folosite 9,7 mii tone de amestec și 675 tone de sare. La necesitate, vor fi contractate volume suplimentare de material antiderapant.

Totodată, informăm că Î.M. Regia „ Exdrupo" are în dotare 47 de autospeciale și 23 de mecanisme funcționale pentru deszăpezire. În anul trecut au fost achiziționate două autospeciale, în valoare de 6 milioane de lei, iar pentru anul viitor, întreprinderea intenționează să achiziționeze încă două unități de tehnică.  

În prezent, autospecialele din dotarea Î.M. Regia Exdrupo" sunt în proces de utilare pentru intervențiile la deszăpezire.

De cealaltă parte, Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA) a achiziționat în anul curent 1200 tone de sare tehnică, care este depozitată la toate întreprinderile de prestări servicii de sector. Potrivit șefului DGLCA, Ion Burdiumov, în săptămâna curentă, materialul antiderapant va fi distribuit și la ÎMGFL-uri, câte o tonă, pentru a fi gata de intervenție în caz de necesitate.

Cât privește tehnica de intervenție în caz de ghețuș și ninsori din cadrul Regiei locativ-comunale, toate unitățile sunt pregătite, iar responsabilii au efectuat verificările de rigoare la fiecare întreprindere de profil pe parcursul săptămânii precedente.

Ion Burdiumov a mai specificat că pe parcursul săptămânii trecute au fost recepționate ultimele 5 sărărițe din lotul achiziționat pentru anul 2022, iar săptămâna curentă urmează să fie recepționate ultimele 2 tractoare achiziționate și 10 sărărițe pentru unitățile HACO, care au fost contractate în anul curent. Respectiv, Regia locativ-comunală este pregătită de intervenții pe trotuare și pe străzile aflate în gestiune de pe teritoriul municipiului.

În context, viceprimarul Ilie Ceban a solicitat responsabililor din cadrul serviciilor specializate să acorde o atenție sporită pregătirii către sezonul de iarnă, cu ieșiri pe teren, să-și revizuiască planurile de intervenție în caz de ninsori și să se asigure de pregătirea corespunzătoare a tehnicii necesare și a antiderapantului. Totodată, viceprimarul a solicitat reactivarea Celulei de Criză din cadrul APL Chișinău, pentru a fi lucrativă pe perioada de iarnă.

22.11.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md