Modernizarea trotuarelor de pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și str. Alexandr Pușkin

https://www.chisinau.md/ro/modernizarea-trotuarelor-de-pe-str-mitropolit-g-banulescu-bodoni-si-str-20292_244368.html

Primăria municipiului Chișinău informează că joi, 06 august, curent, a fost dat startul lucrărilor de reabilitare a trotuarelor din centrul istoric al capitalei, pe străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, în perimetrul str. Alexei Mateevici și str. Ierusalim. La fața locului a fost prezent Primarul general, Ion Ceban, reprezentanții preturii Buiucani, antreprenorul etc. 

Reabilitarea trotuarelor pe cele două artere din centrul urbei este prevăzută pentru o perioadă de circa 2,5 luni și se referă la lucrări de infrastructură: amenajarea trotuarelor și a zonelor verzi, reabilitarea iluminatului stradal; rampe pentru persoane cu mobilitate redusă, în prejma trecerilor pietonale, pavaj tactil. De asemenea, vor fi instalate vaze de flori și elemente decorative urbane, iar pe anumite porțiuni de stradă urmează a fi amenjate locuri pentru parcare auto.

Conform proiectului, circa 44 mii m² de trotuare vor fi amenajate în pavaj (2 culori - 70% alb și 30% negru); vor fi montați 1900 metri liniari de borduri noi pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, iar pe str. Alexandr Pușkin vor fie reabiliate borudrile de granit. Totodată, fațadele a 10 clădiri de importanță istorică și monumente amplasate pe cele două străzi, urmează a fi iluminate decorativ.

Ion Ceban a ținut să remarce că prin acest proiect va fi redată frumusețea străzilor din centrul istoric al orașului, iar cetățenilor care traversează zona - un spațiu modern de recreere. „Trotuarele din străzile Al. Puşkin şi Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni, nu au fost reparate de mai bine de 30 ani şi sunt într-o stare deplorabilă. Se va interveni pe etape, pentru ca oamenii să se poată deplasa, iar circulaţia transportului să nu fie sistată. Muncitorii vor lucra inclusiv în zilele de sâmbătă, pentru a finaliza lucrările în termen. Pe această cale solicităm scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile produse", a menționat edilul capitalei.

Primarul general a solicitat serviciilor municipale de profil să monitorizeze desfășurarea proiectului de renovare a trotuarelor din centrul Chișinăului, iar antreprenorului, să respecte termenii și calitatea lucrărilor executate.

Costul lucrărilor de reabilitare a zonelor pietonale în perimetrul celor 2 străzi este de 22,8 milioane de lei, bani alocați de către Guvernul Republicii Moldova la inițiativa șefului statului, inclusiv suport oferit din partea mai multor agenți economici.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare a trortuarelor pe cele două străzi, municipalitatea își propune continuarea unui proiect similar de renovare a trotuarelor pe bd. Grigore Vieru.  

 

 

06.08.2020

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md