Donație de 3 generatoare electrice din partea SUA pentru SA „Apă-Canal Chișinău”

https://www.chisinau.md/ro/donatie-de-3-generatoare-electrice-din-partea-sua-pentru-20292_273987.html

Primăria Municipiului Chișinău informează că furnizorul municipal de servicii de apă și canalizare, SA „Apă-Canal Chișinău”, a recepționat 3 generatoare de energie electrică, cu o capacitate totală de 880kW, donate de USAID, în cadrul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova, pentru a asigura fiabilitatea serviciilor de aprovizionare cu apă pentru consumatorii din municipiu. Valoarea donației este de 157 mii dolari SUA. Cel mai mare generator, cu o capacitate de 400 kW a fost amplasat la Stația de tratare a apei.

La eveniment au participat reprezentanții Primăriei Chișinău, în frunte cu Primarul General, Ion Ceban, ES Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Longsdon, reprezentanți ai USAID și ai Proiectului pentru Securitatea Energetică a Republicii Moldova.

ES Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Longsdon, a menționat că SUA se angajează să susțină securitatea aprovizionării cu energie electrică în Moldova, inclusiv să asigure funcționarea continuă a serviciilor publice și infrastructurii critice în timpul întreruperilor de curent, în situații de urgență.

La rândul său, Primarul General, Ion Ceban, a mulțumit Ambasadorului SUA și Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, pentru acest proiect care este unul absolut necesar pentru SA „Apă-Canal Chișinău”, în circumstanțele perioadei curente pentru Republica Moldova și pentru municipiul Chișinău. Edilul a mai spus că în situații de urgență, asemenea instalații sunt de neprețuit, în condițiile când de serviciul de alimentare cu apă beneficiază cca 1 milion de oameni, din Chișinău și suburbii, dar și din raionul Ialoveni.

În context, Anatolie Lichii, director tehnic al SA „Apă-Canal Chișinău” a declarat că generatorul de curent electric de 400kW este binevenit la Stația de tratare a apei (unde s-a desfășurat ceremonia de donare), energia produsă urmând a fi utilizată pentru funcționarea Dispeceratului local al întreprinderii, la Stația de pompare, pentru dirijarea proceselor tehnologice și la Stația de tratare a apei.

Alte 2 stații de 160 kW și de 320 kW vor fi amplasate la alte obiectivele de importanță majoră pentru întreprinderea „Apă-Canal”. Una va fi instalată la Oficiul Central, unde se află Dispeceratul Central. Iar unitatea de 320 kW va fi o stație mobilă care este prevăzută pentru Stația de pompare a apelor uzate, în caz de lipsă de energie electrică.

Cele trei generatoare, cu capacitate totală de aproximativ 880 kW au fost achiziționate prin intermediul Proiectului USAID Securitate Energetică a Republicii Moldova. Guvernul Statelor Unite, prin intermediul Agenție SUA pentru Dezvoltare Internațională s-a angajat să acorde asistență Republicii Moldova pentru a depăși criza energetică, cauzată de războiul din Ucraina.

24.05.2023

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md