Consultări publice asupra proiectului de decizie privind taxele locale pentru anul 2023(VIDEO)

https://www.chisinau.md/ro/consultari-publice-asupra-proiectului-de-decizie-privind-taxele-locale-pentru-20292_272437.html

Primăria Chișinău a desfășurat luni dezbateri publice asupra proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2023”.

La eveniment au participat: viceprimarul Olga, Ursu, șefa Direcției generale Finanțe, Olesea Pșenițchi, reprezentanți ai Direcției generale transport public și căi de comunicație, ai Direcției generale economie, comerț și turism și cetățeni.

Olga Ursu a precizat că aceasta este a treia consultare a proiectului cu cetățenii, după ce săptămâna trecută subiectul taxelor locale pentru anul 2023 a fost discutat cu Consiliul consultativ economic pe lângă Primarul General al municipiului Chișinău și, respectiv la un eveniment organizat în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, unde au participat peste 30 de reprezentanți ai mediului de afaceri.

Totodată, propunerile recepționate în baza consultării online vor fi sistematizate și argumentate.

Scopul proiectului este punerea în aplicare a taxelor locale pe teritoriul municipiului Chișinău pe anul 2023, în conformitate cu art. 288 din Codul Fiscal. Potrivit recomandărilor experților, se propune actualizarea cotelor taxelor locale stabilite pentru anul 2022, corespunzător ratei medii a inflației pentru anul 2021 (5,1%).

Suma preconizată de a fi încasată din contul taxelor locale în anul 2023 este de 345,8 milioane de lei.

Astfel, au fost actualizate cotele următoarelor impozite: taxa de piață, taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, taxa pentru dispozitivele publicitare, taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor pe teritoriul municipiului Chișinău, taxei de plasare (amplasare) a publicității (reclamei), taxei de aplicare a simbolicii locale, taxei pentru parcare și taxei pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe teritoriul municipiilor, orașelor și satelor (comunelor).

Cotele la taxa pentru salubrizare și taxa pentru câini se mențin conform cotelor aprobate pentru anul 2021. Cât privește capitolul taxelor pentru sectorul HORECA, pentru anul 2023, se propune restabilirea cotei stabilite pentru anul 2019, în mărime de 5% din venitul de la prestarea serviciilor de cazare. (Pentru perioadele fiscale 2021-2022, perioada pandemiei prin COVID-19, cota taxei a fost menținută la valoarea de 3% din baza impozabilă, pentru susținerea domeniului prestări servicii hoteliere).

Proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2023” și nota informativă sunt disponibile pe pagina web oficială a Primăriei municipiului Chișinău „chisinau.md”.

28.11.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md