Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul General, Ion Ceban, a participat la Forumul moldo-francez, unde a fost abordat rolul APL-urilor în contextul integrării în UE

   957

Primarul General, Ion Ceban, a participat joi la lucrările Forumului moldo-francez, unde sunt puse în discuție subiecte despre cooperarea în materie de guvernare teritorială și rolul colectivităților locale în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

În alocuțiunea sa, Primarul de Chișinău a ținut să remarce despre necesitatea autorităților administrației publice locale pentru mai multă independență financiară, pentru a exclude dependența de fondurile oferite de Guvern. „Oamenii din întreaga republică așteaptă schimbări, astfel că finanțările pentru localități nu trebuie să depindă de culoarea politică a administratorilor locali”.

Cu referire la Strategia de reformă a APL, Ion Ceban a declarat că documentul a fost elaborat în grabă, fără desfășurarea dezbaterilor extinse cu toți aleșii locali, pentru a avea un document de calitate, cu acțiuni concrete. Această opinie a fost exprimată de edil și la Forul autorităților locale și regionale de la Strassbourg.

În aceeași ordine de idei, Primarul General, a menționat despre necesitatea conjugării eforturilor autorităților guvernamentale și a celor locale, pentru a spori nivelul de calitate al vieții cetățenilor. Totodată, potrivit lui Ion Ceban, pentru a populariza ideea de integrare europeană, este important de a conlucra sub acest aspect cu aleșii locali, care se bucură de cea mai mare încredere din partea oamenilor. „Aderarea la UE este o oportunitate, dar și o responsabilitate. Cred că aici trebuie să fie implicați toți actorii din comunitate, pentru a oferi servicii calitative cetățenilor, începând de la domeniul justiției și până la cel privind administrația publică locală.

Tot în cadrul Forumului, edilul capitalei a salutat prezența delegației din Franța și în special a reprezentanților din orașul Grenoble, cu care municipalitatea are o bună colaborare, în special, ultima perioadă, pe agenda de lucru comună figurând diverse proiecte care ar putea fi valorificate.