Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chișinău nu va accepta construcția unui depozit de deșeuri pe teritoriul municipiului

   670

Primăria Municipiului Chișinău nu va accepta sub nicio formă construcția unui poligon de deșeuri pe teritoriul municipiului, inclusiv în suburbii, având în vedere impactul acestuia asupra sănătății și bunăstării peste 1 milion de cetățeni.

În cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni, Primarul General, Ion Ceban, a precizat că APL Chișinău a adresat acum 2 luni o scrisoare oficială Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Finanțelor și Ministerului Mediului, în care este exprimată îngrijorarea și dezacordul autorităților publice locale cu privire la intențiile Ministerului Mediului de a introduce condiții noi în acordul referitor la proiectul „Deșeuri solide Chișinău”.

Potrivit edilului, condițiile propuse de Minister ar presupune oferirea de către Primăria Municipiului Chișinău a unui teren pentru depozitarea deșeurilor și aducerea a aproximativ 70% din volumul deșeurilor din republică în capitală.

„Primăria Chișinău nu va accepta construcția unui depozit de deșeuri pe teritoriul municipiului Chișinău și pe teritoriul suburbiilor. Trebuie să solicităm garanții publice în această privință că nu se va întâmpla lucrurile în formatul și în halul acesta. Despre așa numitul poligon s-a spus că trebuie creat și că autoritățile locale au știut despre intenția respectivă și că există toate materialele necesare în această privință. Opriți aceste intenții de pe sub masă. Cred că acest subiect este pus acum pe pauză, ca să ne fericească după alegeri”, a mai spus Ion Ceban.

Edilul a ținut să precizeze că singurul depozit pentru stocarea deșeurilor solide este cel de la Țânțăreni, creat încă în perioada sovietică și care a  fost amenajat de APL Chișinău. Obiectivul dispune de stație de tratare a levigatului, de proces tehnologic de administrare și depozitare, dig de protecție, drum de acces etc. Poligonul corespunde tuturor standardelor naționale și internaționale la capitolul respectiv.

Mai mult, Primarul General a mai declarat că sistemul de management al deșeurilor din Chișinău este cel mai dezvoltat din țară, fiind într-o dezvoltare intensivă în ultimii 3 ani, punând accent pe sortarea și reciclarea deșeurilor.

Ion Ceban a făcut apel la autoritățile statului să reevalueze și să oprească aceste inițiative, îndreptate conștient împotriva sănătății și bunăstării a peste 1 milion de cetățeni ai municipiului Chișinău.