Monitorizarea online a stării de sănătate a persoanelor aflate în autoizolare sau în carantină din cauza COVID-19

   2146

Primăria municipiului Chișinău informează că monitorizarea stării de sănătate a persoanelor care se află în autoizolare, în carantină sau care fac tratament la domiciliu va fi realizată prin intermediul unui sistem online. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul general, Ion Ceban, iar inițiativa lansată de municipalitate vine să centralizeze informațiile cu privire la starea de sănătate a persoanelor, pe perioada stării de urgență cauzată de infecția COVID-19. 

Platforma va permite medicilor de familie din capitală să aibă acces la un centru unic/instituțional, unde vor fi colectate și introduse toate informațiile cu privire la persoanele care necesită monitorizare la domiciliu. 

Persoanele vor introduce zilnic, de sinestătător, datele cu privire la simptomele pe care le manifestă, iar specialiștii vor putea urmări în timp real evoluția stării de sănătate a pacienților. Această practică va fi utilă în cazul în care numărul persoanelor aflate în monitorizare la domiciliu va crește. 

Primarul general, Ion Ceban, a declarat că inițiativa vine să rezolve problema colectării informațiilor cu privire la starea de sănătate a pacienților, datele fiind centralizate. „Platforma online va oferi medicilor posibilitatea de a monitoriza starea pacienților la distanță, iar în caz de urgență, să fie redirecționați către instituțiile abilitate", a precizat edilul. 

Persoanele care se află în imposibilitatea de a completa datele online, vor fi contactate telefonic de medicii de familie.

Proiectul-pilot va fi aplicat inițial în sectorul Buiucani al capitalei.