Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Măsuri de combatere a ambroziei pe teritoriul capitalei

   272

Primăria Municipiului Chișinău informează că serviciile municipale specializate desfășoară măsuri de combatere a ambroziei (un puternic alergen), pe teritoriul capitalei, prin acțiuni de identificare a terenurilor de răspândire, prelucrarea mecanică, manuală și prin tratament chimic, după ce ploile abundente din ultimele săptămâni au favorizat creșterea accelerată a ierbii, dar și a plantelor invazive și insectelor periculoase pentru viața și sănătatea omului.

Combaterea mecanică se realizează prin cositul gazonului în spațiile verzi gestionate de Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, iar pe timp de noapte suprafețele verzi sunt tratate cu substanțe chimice care acționează asupra dăunătorilor.

În parcuri și grădini publice, combaterea ambroziei este făcută manual, prin smulgere. Astfel, muncitorii au intervenit pe o suprafață totală de 260 m², în Parcul „Râșcani”, părțile laterale din bd. Mircea cel Bătrân, prin cosire mecanică pe o suprafață de aproximativ 680 m². pe suprafețele localizate în intersecția străzilor Sfatul Țării cu str. A. Mateevici, în Parcul „La Izvor” (proximitatea stației de salvare), str. M. Viteazul (marginea lacului), str. Vadul lui Vodă, str. M. Manole, str. Doina, str. Ceucari, str. V. Korolenko, scuarul din str. Colina Pușkin.

Totodată, angajații de la „Spații Verzi” au intervenit prin tratamente chimice de combatere a ambroziei pe o suprafață totală de 1540 m² (șos. Muncești - aliniament stradal, suprafețele localizate în bd. Dacia, intersecția bd. Traian cu str. T. Vladimirescu).

Menționăm că pentru a combate planta se intervine în perioada de la răsărirea acesteia și până la sfârșitul perioadei de vegetație, cu aplicarea preparatelor chimice înregistrate în Registrul de Stat al Produselor de uz fitosanitar și fertilizanți.

Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” intervine pentru combaterea ambroziei pe terenurile aflate în gestiune, iar intervențiile pe terenurile aflate în proprietate sau gestiune privată sunt efectuate în baza unui contract de prestări servicii.