Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfășurarea Zilelor Culturii Tradiționale și Zilelor Chișinăului la Botoșani

   1179

În perioada 5-7 august 2022, Primăria Municipiului Chișinău, în comun cu Consiliul Județean Botoșani, a desfășurat Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani. Proiectul a avut drept scop promovarea valorilor culturale, a patrimoniului cultural și valorificarea imaginii Capitalei Republicii Moldova.

Timp de trei zile, publicul spectator a avut parte de diverse acțiuni cultural-artistice: lansări de carte, Târgul meșterilor populari, expoziții de pictură și spectacole muzicale în aer liber cu implicarea artiștilor din Botoșani și din municipiul Chișinău.

În prima zi de festival a fost lansat volumul „Chișinăul de altădată".   

În  cea de-a doua zi a evenimentului, la Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu" a avut loc o expoziție de pictură - curator Florina Breazu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Aici au fost expuse și lucrările a 6 artiști plastici din Moldova.

Cea de-a treia zi a fost marcată de evoluția Ansamblului etnofolcloric-model „Romanița", conducător artistic Mihai Siminică și recitalul „Lupilor lui Calancea".

Evenimentele de acest gen, cu participarea personalităților/colectivelor artistice din municipiul Chișinău în România vor continua.

Astfel, pe 13-15 august 2022 se vor desfășura Zilele Chișinăului la Vaslui, cu expoziții de arte plastice și de port popular, lansarea cărții lui Eugen Doga „Viața mea așa cum a fost să fie" și un spectacol muzical al maestrului, pregătit de Consiliul Județean Vaslui; evoluarea Ansamblului etnofolcloric „Crenguța de iederă", conducător artistic Maria Iliuț. De asemenea, vor evolua „Orchestra municipală de muzică populară a Fraților Advahov" și formația „Zdob și Zdub".

Totodată, pe 18-21 august 2022, o delegație de la Chișinău va participa la evenimentele desfășurate în cadrul Proiectului „Basarabia salută Bucovina", cu meșteri populari din Moldova, colective artistice profesioniste: „Orchestra municipală de muzică populară a Fraților Advahov", distinsa artistă Zinaida Julea, trupa „Brio Sonores" și interpreta Natalia Tanasiiciuc. De asemenea, programul evenimentelor include și un concert al maestrului Eugen Doga.

În perioada 02-04 septembrie 2022, artiștii noștri, inclusiv „Orchestra municipală de muzică populară a Fraților Advahov" și Orchestra de Cameră „Camerata Chișinău"  vor fi în alt oraș din România, unde vor avea loc Zilele Chișinăului la Piatra Neamț.