Desfășurarea Conferinței transnaționale „Educație online fără hotare”

   3287

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada 5-6 ianuarie, a.c., în capitală se desfășoară Conferința transnațională „Educație online fără hotare”. Evenimentul este organizat de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, în temeiul Memorandumului de Cooperare semnat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) și Primăria Chișinău, la data de 27 mai 2020, în scopul diversificării și îmbunătățirii conținuturilor curriculare online, precum și creării unui instrument didactic digital care ar facilita accesul la procesul educațional, în vederea implementării Proiectului Bibliotecă digitală „educatieonline.md”.

„Educație online fără hotare” este un proiect lansat de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău în luna octombrie 2020, care înregistrează peste 3600 de instituții și circa 7200 de cadre didactice din Republica Moldova și România.

Pe parcursul a două zile, vor fi organizate 22 de ateliere virtuale pe următoarele subiecte: tema predări la distanță, abordarea trans, inter și multidisciplinară, implementarea proiectelor școlare transnaționale, dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice.

Primarul General, Ion Ceban, a fost prezent la conferința pedagogilor, desfășurată online, unde a rostit un cuvânt de salut pentru participanți. Edilul a menționat că, în pofida situaţiei epidemiologice, educaţia trebuie să-şi continue parcursul.

„Apreciez receptivitatea cadrelor didactice din municipiul Chişinău, care în luna martie 2020, au răspuns apelului Primăriei de a crea o bibliotecă digitală. După 10 luni de activitate ne dăm seama că a fost o iniţiativă reuşită, deși la început nu ştiam care va fi rezultatul şi cum vom dezvolta această bibliotecă de resurse”, a menționat edilul.  

Proiectul „Educație online fără hotare” are drept scop dezvoltarea, transferul şi implementarea de practici inovatoare în educație prin intermediul platformelor web de comunicare la distanță; implementarea de iniţiative educaționale comune cu scopul promovării, cooperării, învăţării reciproce şi schimbului de experienţă la nivel european; oferirea posibilității instituțiilor educaționale din Republica Moldova și România de a colabora la nivel transnațional, împărtășind și confruntând idei, practici sau metode de lucru, producând astfel rezultate tangibile.

În prezent, Platforma „educatieonline.md” conține cca 4700 de resurse video, în limbile română şi rusă, precum și jocuri interactive de consolidare a cunoştinţelor, pregătire pentru examenele de absolvire şi materiale didactice care sunt de ajutor cadrelor didactice, elevilor și părinților.