Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • APELUL primarului general al municipiului Chişinău, <BR/>Dorin Chirtoacă, către organismele şi comunitatea internaţională privind arestările şi torturarea cetăţenilor în urma manifestărilor de protest, din 7 aprilie 2009<BR/>

APELUL primarului general al municipiului Chişinău,
Dorin Chirtoacă, către organismele şi comunitatea internaţională privind arestările şi torturarea cetăţenilor în urma manifestărilor de protest, din 7 aprilie 2009

   1652

Stimaţi domni, 
În Republica Moldova au loc încalcări grave ale drepturilor omului. Ca urmare a manifestaţiilor de protest din data de 7 aprilie 2009, când sediile Parlamentului şi Preşedinţiei RM au fost devastate, poliţia a declansat un val de teroare şi intimidare în masă a cetăţenilor, în special a tinerilor, inclusiv minori. Sunt arestaţi atât participanţi la devastare, cât şi manifestanţi paşnici, dar şi persoane care nu au participat la proteste, inclusiv jurnalişti. 
Poliţia intervine în forţă, răpeşte persoane din stradă, licee, universităţi, cămine studenţeşti, inclusiv din preajma bisericii (ex: cazul Alexandru Griţcu) după slujba de Paşte (Paştele Catolic). Procedura de reţinere nu este respectată. Cei arestaţi, băieţi sau fete, sunt bătuţi cu cruzime, supuşi unui tratament inuman şi degradant. Sunt înregistrate cazuri de tortură, este atestat un caz de deces. Unele arestări nu sunt declarate. Până în prezent sunt părinţi care nu-şi găsesc copiii şi nu pot obţine informaţii despre locul aflării lor. 
Cei care au fost eliberaţi mărturisesc că cetăţenii reţinuţi sunt ţinuţi în condiţii mizerabile (15-20 de persoane în 10 mp), bătuţi cu bestialitate şi impuşi să semneze declaraţii false. Procesele de judecată au loc direct în comisariatele de poliţie, fără drept la apărare sau asigurat sumar. Accesul în locurile de detenţie este îngrădit în totalitate, inclusiv pentru avocaţi sau pentru organizaţii de protecţie a drepturilor omului. Accesul a fost refuzat inclusiv pentru primarul Chişinăului, deşi acesta a insistat de mai multe ori. 
Datele furnizate de poliţie afirmă ca au fost arestaţi în jur de 200 de cetăţeni. Presa din Chişinău, însă, a întocmit în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi o listă de peste 800 de cetăţeni arestaţi. În mun. Chişinău au fost internaţi în spitale peste 50 de cetăţeni bătuţi de poliţie. Dispunem de informaţii că pentru a ascunde maltratarea tinerilor, aceştia sunt luaţi din mun. Chisinau şi duşi în comisariate raionale de poliţie (ex: Vulcăneşti, Taraclia) sau spre destinaţii necunoscute. 
În acest sens, solicităm implicarea Dumneavoastră pentru:
·        Oprirea tratamentului inuman şi degradant, a torturii în locurile de detenţie;
·        Încetarea terorii, a răpirilor de persoane, a ameninţărilor şi a intimidărilor;
·        Asigurarea accesului avocaţilor, a ONG-urilor şi a presei în locurile de detenţie;
·        Garantarea drepturilor persoanelor reţinute, în primul rând la apărare;
·        Informarea deplină asupra reţinerilor efectuate şi a încriminărilor aduse;
·        Pedepsirea celor vinovaţi de comiterea abuzurilor menţionate. 
Cu respect, 
Dorin Chirtoacă,
Primar general al municipiului Chişinău


Dovezi de maltratare de către poliţie a tinerilor arestaţi