Pretura Ciocana

  3716

Informaţie generală despre sectorul Ciocana

http://pretura.ciocana.md/

E-mail: info@pretura.ciocana.md

Din cele cinci sectoare teritorial-administrative ale Chişinăului, Ciocana este  situat în partea de est a oraşului. Denumirea sectorului vine de la numele fostului sat Ciocana Nouă, inclus în hotarele Chişinăului abia în 1959. Până atunci localitatea fusese subordonată primăriei din satul Visterniceni şi era cunoscută ca un cătun pe moşia Ciocanei încă din 1910.

Înscrierile istorice ne mărturisesc ca în trecut moşia Ciocani, pe a cărei teritoriu au apărut ulterior satele Ciocana Veche şi Ciocana Nouă, a aparţinut diferitor răzeşi şi moşieri. La est, satul Ciocana Nouă se învecina cu Ciocana Veche, care în ianuarie 1971 se contopeşte cu satul Coloniţa. În anul 1800, moşia Ciocana aparţinea protopopului Străvărache. Documentele atestează că moşia Ciocana se întindea pe o distanţă de circa 10 km, iar la apus se învecina cu malul stâng al răuleţului Bâc.

Sectorul Ciocana a fost întemeiat ca unitate administrativ-teritorială în august 1985. Astăzi, sectorul Ciocana, având o suprafaţa de 148 km2, cuprinde o parte din teritoriul urban al municipiului (27,8 km2):  şase unităţi administrativ-teritoriale autonome or. Vadul lui Vodă şi comunele Budeşti (s. Văduleni),  Bubuieci (s. Humuleşti şi Bâc), Cruzeşti (s. Cioroborta), Tohatin (s. Buneţ, Cheltuitor) şi satul Coloniţa.

 

Organigrama