Pagina oficială a Municipiului Chișinău

La Centrul municipal pentru găzduirea persoanelor fără domiciliu stabil din capitală în prezent sunt adăpostiți 73 de beneficiari

   908

Primăria Municipiului Chișinău informează că 73 de oameni ai străzii sunt adăpostiți în prezent la Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil din str. Haltei, 2. Capacitatea instituției este de 100 de locuri, iar la necesitate centrul poate să primească până la 150 de beneficiari.

Persoanele fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă de 3 ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă.

De rând cu oamenii care vin și pleacă de la Centru, aici sunt adăpostiți și oameni cu grad de dezabilitate, 23 de persoane, care au nevoie de îngrijiri paleative sau care nu se pot deplasa.

Precizăm că în perioada rece a anului: 01 noiembrie - 31 martie, Centrul prestează servicii non-stop, pe timp de zi și de noapte.

În ultimii 3 ani, în contextul situației pandemice prin infecția COVID-19, în perioada de iarnă, beneficiarii s-au aflat permanent în incinta instituției.

Municipalitatea face apel către cetățeni care observă boschetari care stau în frig și au nevoie de ajutor, să-i direcționeze la Centrul municipal de profil sau să anunțe aceste cazuri la numărul unic pentru apeluri de urgență „112".

Pe lângă oferirea serviciilor de adăpostire, Centrul de găzduire, în comun cu o organizație neguvernamentală moldo-canadiană asigură cu prânzuri diverși oameni ai străzii care vagabondează în sectoarele urbei. Aceștia sunt informați despre posibilitatea de a primi hrană caldă de către angajații Centrului, care ies în teritoriu și distribuie pliante cu informații în acest sens.

Bugetul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil pentru anul 2022 este de 7,4 milioane de lei.